Trebamo biti na oprezu i pratiti stanje sljedećih dana i tjedana, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” komentirajući značajan porast oboljelih od COVID-a u Europi, kao i umjeren porast broja zaraženih i u Hrvatskoj. Rekla je i da se definitivno radi o mogućem početku novog vala.

Trebamo biti na oprezu i pratiti stanje sljedećih dana i tjedana, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” komentirajući značajan porast oboljelih od COVID-a u Europi, kao i umjeren porast broja zaraženih i u Hrvatskoj. Rekla je i da se definitivno radi o mogućem početku novog vala.

– O novom valu je možda još prerano govoriti, ali kad se gleda krivulja kretanja novozaraženih u Europi, definitivno se radi o mogućem početku novog vala. Isto tako i u Hrvatskoj, rekla je Pem Novosel.

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Zoran Barušić rekao je da je situacija u Klinici zadovoljavajuća.

– Mi smo već nekoliko zadnjih tjedana u dosta stabilnoj situaciji, tako da trenutno nemamo povećanje bolesnika na bolničkom liječenju, odnosno onih koji zahtijevaju hospitalizaciju, rekao je Barušić.

Klinički mikrobiolog i epidemiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je da je situacija u Njemačkoj zasad dobra.

– Mi od početka ovoga mjeseca definitivno bilježimo veću incidenciju, odnosno porast novozaraženih, novooboljelih, nanovooboljelih – možda se i tako treba ovu definiciju još malo dodati, čisto da se zna i stanje prijašnjeg imuniteta… Zadovoljavajuće je da zadnja tri dana ta incidencija malo već pada, rekao je Parčina.

Rekao je i da je u Njemačkoj sada najzastupljenija varijanta BA.5, koja je u više od 50 posto testiranih uzoraka.

Blage kliničke slike, često bez povišene temperature

Pem Novosel rekla je da se i u Hrvatskoj iz tjedna u tjedan primjećuje porast te varijante.

– Imamo već preko 10 posto i zapravo raste, iz tjedna u tjedan raste, očekuje se i dalje porast, rekla je Pem Novosel, dodajući da je BA.2 još uvijek dominantna varijanta.

Također je rekla da su obje nove varijante, BA.4 i BA.5, zaraznije od prethodnih.

– I to vjerojatno objašnjava taj porast i zapravo nas treba upozoriti na mogući brzi porast u sljedećim tjednima, rekla je Pem Novosel.

– Trebamo biti na oprezu i pratiti stanje sljedećih dana i tjedana, poručila je.

Pem Novosel rekla je da je opuštanje mjera sigurno jedan od razloga porasta, ali da se ono u Hrvatskoj dogodilo kao i u ostalim zemljama Europe, odnosno da su neke europske zemlje to učinile i prije nas.

Međutim, rekla je da se porast definitivno pripisuje novim varijantama. Dodala je da nas imunitet stečen preboljenjem ili cijepljenjem najčešće ne može potpuno zaštititi od zaraze novim varijantama, ali da se definitivno primijetilo da gotovo sve novozaražene osobe imaju blagu kliničku sliku. Rekla je i da novozaraženi često nemaju ni povišenu temperaturu.

Barušić je rekao da u ovom trenutku nemaju COVID-pozitivnih pacijenata na respiratoru. Većina hospitaliziranih nije cijepljena ili nije cijepljena u potpunosti, iako ima proboja i kod onih koji su cijepljeni, što je očekivano s obzirom na nove varijante, dodao je.

Pem Novosel rekla je da se ljudi cijepe svakodnevno, ali da se radi o zaista malim brojkama. Prevladavaju oni koji se docjepljuju trećom dozom. Naglasila je važnost cijepljenja starijih osoba.

U Hrvatskoj se još uvijek ne možemo pohvaliti visokim cijepnim obuhvatom, iako smo konačno dosegnuli tih 70 posto odrasle populacije koja je cijepljena, rekla je, dodajući da su svi cijepljeni i preboljeli daleko otporniji na novu zarazu.

Parčina je poručio da cjepivo štiti od bolesti, ne od zaraze – od zaraze nas štite maske i higijenske mjere.

Dodao je da dokazi pokazuju da su tri puta cijepljene osobe zaštićene od težih oblika bolesti, ali i od takozvanog dugoga COVID-a.

Mogućnost novih mjera

Parčina je rekao da ćemo na jesen najvjerojatnije dobiti i neku drugu varijantu, koja najvjerojatnije neće izazivati teže oblike bolesti. Dodao je da se moramo pripremiti za jesen i zimu, te da treba razmišljati o razvijanju higijenskih koncepata u vremenu dok su brojevi još relativno mali.

Pem Novosel rekla je da je u ovom trenutku još prerano govoriti o novim mjerama.

– Ako bi došlo do daljnjeg porasta broja, onda vjerujem da će naš Stožer civilne zaštite razmisliti o potrebnim mjerama. Definitivno treba pratiti situaciju, rekla je Pem Novosel.

– Ako bude došlo i dalje do kontinuiranog porasta, onda ćemo vjerojatno morati razmisliti o uvođenju nekih mjera, a ono najosnovnije što je moguće, to je to nošenje maski u javnom prijevozu, dodala je.

Parčina je rekao da se u Njemačkoj i dalje mora nositi maska u javnom prijevozu, kao i da se, na primjer, u Njemačku poštu ne može ući bez maske, dok se u običan dućan ili shopping centar može.

Pem Novosel preporučila je i nošenje maske svim putnicima u avionskom zračnom prijevozu, kao i u autobusima.

– Avioni, autobusi svakako kod nas, znamo kako su krcati, koja je to mogućnost prijenosa, rekla je, dodajući da joj se jedna prijateljica zarazila i tijekom vožnje u automobilu sa zaraženom osobom. Stoga je rekla da bi bilo pametno nositi i maske u automobilima kad se vozimo s osobom koja je izvan našeg kućanstva.

Preporučila je testiranje svima koji imaju neki simptom.

Majmunske boginje

Uz koronavirus pojavile su se i majmunske boginje. Pem Novosel rekla je da je situacija u Hrvatskoj s njima dobra – potvrđen je samo jedan slučaj.

– Postavljene su i neke sumnje kod nekih drugih slučajeva, kod većine se to i opovrgnulo. Svakim danom pratimo stanje. Moguće je, zbog pojačanih putovanja u ovom razdoblju godišnjih odmora i ljetnih mjeseci, da će biti novih slučajeva. Ali, evo, ne očekujemo neke velike brojke, rekla je Pem Novosel.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.06.2022.