Na put života krenuo je u trošnim cipelama, u čiji je potplat sakrio svu svoju desetogodišnju skromnu ušteđevinu od ukupno 30 dolara.

Najpoznatiji američki vinar, Miljenko Mike Grgich proslavio je svoj 98. rođendan. Vinarija Grgich čestitala je svom osnivaču na Facebooku rođendan:

“Sretan 98 rođendan našem osnivaču i legendi kalifornijskog vinarstva, Miljenko ′′Mike′′ Grgich! Inspirirani smo gospodinom Grgichem svaki dan i svaki dan nastojimo živjeti po njegovu motu ′′Svaki dan daj sve od sebe, nauči nešto novo, i stekni prijatelja.”

Put do vrha svijeta

Miljenko Grgich rođen je u malom selu Desne, u blizini Metkovića. Rođen je kao jedanaesto dijete u obitelji Grgić.

Put ka uspješnom vinaru je započeo kada je iz sela Desne otišao na studij vinarstva na Poljoprivredno-šumarski fakultet, današnji Agronomski fakultet, u Zagreb. Tu je slušao predavanja profesora Šermana koji se tada bio vratio iz šestomjesečnog posjeta Kaliforniji. Kako je komunistički režim bio prepun zabrana, profesor nije isprva želio studentima javno ispričati dojmove iz doline Napa, ali uz stalni nagovor pred nekolicinom studenata ipak je kratko kazao – Kalifornija je raj na zemlji!


Nakon te rečenice, Miljenko je znao da mora poći na to putovanje, da je to njegov životni put. Pomislio je u sebi: »Kalifornija – raj. Mislim ja: zašto bih ja čekao da umrem da idem u raj, zašto da ne ušetam u raj?«

Te 1954. godine otvorila mu se mogućnost da kao student ode na usavršavanje u Njemačku, a zatim je emigrirao u Kanadu, jer je mislio kako će od tamo biti bliže Kaliforniji. Nakon dvije i pol godine dobio je vizu za ulazak u SAD. Na put života krenuo je u trošnim cipelama, u čiji je potplat sakrio svu svoju desetogodišnju skromnu ušteđevinu od ukupno 30 dolara.

Od tada su mu trebale samo 22 godine da napravi svoje carstvo i popne se na vrh svijeta. 


Autor: CroExpress Datum objave: 02.04.2021.