U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Würzburgu u nedjelju 5. rujna župnik fra Paško Mandurić nakon 38 godina službe oprostio se misom zahvalnicom od svojih vjernika u crkvi Sv. Josipa na Grobühlu.

Uz fra Paška suslavili su delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, i novi voditelj Hrvatske katoličke misije u Würzburgu fra Ivan Penava. Slavlju su se pridružili i domaći njemački župnik Klaus Oehrlein i provincijal Njemačke franjevačke provincije sv. Elizabete franjevaca konventualaca fra Andreas Murk

U propovijedi je vlč. Komadina razložio vjernicima dubinu značenja Isusova čuda ozdravljenja gluhog mucavca o kojem je bila riječ u pročitanom evanđelju. „Često nam buka ovoga svijeta i brige života zatvore uši za Božju riječ. Ponekad i mi svećenici postanemo gluhi za Božju riječ ili na glas vas vjernika. Zato nam je potrebna pomoć vas vjernika i vaših molitava da naše uši budu uvijek otvorene Božjem glasu. Dopustimo da nam Isus svima otvori uši da ga možemo čuti i razumjeti.“

Nakon himna Tebe Boga hvalimo i popričesne molitve okupljenima se obratio fra Ivan Penava zahvalivši i uime svećenika i svih franjevaca fra Pašku na njegovoj požrtvovnoj službi među Hrvatima u Njemačkoj. „Služba nije bila laka za vrijeme Domovinskog rata kada ste na desetak mjesta obilazili prognanike i s njima slavili mise. I taman kad smo misli da se sve smirilo otvorile su se ekonomske granice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te se ponovno povećao broj Hrvata u Njemačkoj a time i vaša briga za duše“, istaknuo je fra Ivan.

Potom se vjernicima obratio vlč. Oehrlein, domaći njemački župnik sv. Josipa na Grombühlu. Spomenuo je kako često bude ljubomoran na veliki broj hrvatskih vjernika koji dolaze na hrvatske mise, dok se u njemačkim crkvama broj vjernika smanjuje. Zahvalio je fra Pašku na lijepom primjeru vođenja kršćanske zajednice i na ostvarenoj suradnji u pastoralu.

Riječ je preuzeo vlč. Komadina koji je pročitao pismo ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu pri HBK dr. Tomislava Markića, u kojem zahvaljuje na fra Paškovoj vjernoj službi i imenuje fra Ivana Penavu novim voditelje misije.

Svojim vjernicima emotivno se obratio se fra Paško i bio nagrađen velikim pljeskom svojih vjernika. Na kraju je svoje osjećaje pokušao izraziti recitirajući pjesmu „Oproštaj od majke“ fra Luke Markovića, u kojoj pjesnik opisuje majčinu poruku sinu koji odlazi na put i završava riječima: „idi sine, rasti, nadrasti želje, izrasti u čempres, vrati se i pravi hlad nad domovinom“. Svoje vjernike fra Paško je zamolio oproštenje ako je koga svojim riječima povrijedio i rekao da on svima oprašta. 

Zahvalnim riječima fra Pašku se uime Hrvatske katoličke misije Würzburg obratila se Svjetlana Friedl, a potom su ministranti hrvatskom misionaru predali darove što su ih članovi Misije pripremili. 

U prvom daru svaka obitelji poklonila je fotografije na kojima su zabilježeni trenuci koje je fra Paško proveo s tom obitelji. „Jer, radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našega vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika, te nema ničega uistinu ljudskoga, a da ne bi našlo odjeka u njihovom srcu“, pročitala je Ivanka Žuljević za vrijeme predavanje darova, dodavši: „Dragi naš fra Paško, kroz ovih punih 38 godina pratili ste nas kao pojedince i kao obitelji kroz sve trenutke naših života. Od rođenja i krštenja do bolesti i smrti. Kroz ono dobro, ali i kroz ono zlo.“

Zidna slika panorame grada Würzburga bio je drugi dar popraćen riječima: „Zato vam poklanjamo veliku sliku grada Würzburga koja predstavlja i cijeli Unterfranken i cijelu Njemačku u kojoj ste svih ovih godina djelovali. Neka vas rado podsjeća na sve nas koji ostajemo u Würzburgu. Znajte da su vam i naša vrata uvijek otvorena.“

Završni dar bila je bijela štola s ušivena dva simbola koja predstavljaju fra Paškovo svećeništvo: „Na jednom kraju štole ispisane su riječi s Vaše mlade mise koja je bila u Posušju u Hercegovini: „Primi me, Gospodine, ovakvog kakav jesam: pomozi mi da postanem onakav kakvog me trebaš!“ A na drugom kraj štole nalazi se prikaz motiva iz prezbiterija kapele u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Würzburgu. Ispod te slike Emausa na kojoj je prikazan Isus kako lomi kruh dvojici učenika okupljali ste nas vjernike preko tjedna na molitvu i svetu misu. Tu smo slavili krštenja, blagoslivljali ljiljane i djecu na sv. Antu, okupljali djecu za proslavu sv. Nikole. Tu ste svakodnevno slavili svetu misu i molili brevijar. (…)

Dragi fra Paško, bili ste pravi svećenik među nama i hvala vam na tome“, bile su završne su riječi kod predaje darova.

Fra Paško je još jednom svima od srca zahvalio na prekrasnom iznenađenju i pozvao sve na druženje u župnoj dvorani.

Foto: IKA

Autor: CroExpress, IKA Datum objave: 07.09.2021.