Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako su iz Afganistana do sada evakuirana 22 hrvatska državljanina i u Kabulu ih je ostalo još četvero koji su na sigurnome i trebali bi biti evakuirani u sljedećih nekoliko dana.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako su iz Afganistana do sada evakuirana  22 hrvatska državljanina i u Kabulu ih je ostalo još četvero koji su na sigurnome i trebali bi biti evakuirani u sljedećih nekoliko dana.

“Imamo do sada 22 evakuirana hrvatska državljanina u posljednjih 48 sati uključujući i 13 nedavno čekiranih za let u Dubai,” rekao je Grlić Radman novinarima u Baškoj Vodi.

Po njegovim riječima, jedan hrvatski državljanin je otišao iz Afganistana jednim od posljednjih komercijalnih zrakoplovnih letova, a jedan je državljanin evakuiran u organizaciji ukrajinskih vlasti, na čemu je Hrvatska zahvalna.

“Sedmero njih (naših državljana) danas je sretno stiglo u Katar, odakle im naše veleposlanstvo u Dohi pomaže pri povratku kućama, a  trenutno je još 13 osoba na letu za Dubai,” rekao je u poslijepodnevnim satima ministar Grlić Radman.

Istaknuo je kako su u Kabulu ostala još četiri hrvatskih državljana i oni su svi na sigurnom u blizini zračne luke.

“Stalno smo u kontaktu s njima radi pronalaska skorog rješenja za njih, iako o njima vode brigu njihovi poslodavci, jer oni su po različitim osnovama otišli u Afganistan i sklopili su ugovore sa zaštitarskim tvrtkama. No, mi paralelno iskazujemo interes za njih ako bi došlo do bilo kakvih neželjenih situacija da može mi koordinirati aktivnost” kazao je Grlić Radman. Dodao je kako postoji radna  skupina koja je u stalnom kontaktu  s njima na terenu i u suradnji sa zemljama partnerima, a tako se prati i koordinira odlazak i ostalih hrvatskih državljana koji se očekuju tijekom današnjeg ili sljedećeg dana.

“Sukladno raspoloživim informacijama za četiri hrvatska državljanina u narednih par dana mislim da će uspjeti njihova evakuacija” kazao je Grlić Radman dodavši kako su oni zbog vlastite sigurnosti zamolili zaštitu svojih imena.

Šef diplomacije kazao je kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) razmjenjuje informacije  s drugim članicama Europske unije kako bi se osigurao koordinirani pristup u pružanju konzularne pomoći hrvatskim i drugim građanima EU.

Najavio je kako će se sutra  održati izvanredno Vijeće za vanjske poslove EU-a, kojeg organizira visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, na kojem će se  razgovarati o  situaciji u Afganistanu  

“Nitko neće ostati nezaštićen, snažno ćemo se tu angažirati i diplomatski i na bilo koji način da bismo osigurali mir i stabilnost u Afganistanu,” kazao je Grlić Radman

Podsjetio je kako se danas održava i sastanak radne skupine za konzularne poslove zemlja članica EU i zemlja koje to nisu, primjerice Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, radi razmatranja situacije u Afganistanu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.08.2021.