Ministar se zahvalio Hrvatima u Kanadi na svemu što su učinili i što još čine za Hrvatsku.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je u četvrtak posjet Kanadi sudjelovanjem na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje s hrvatskom zajednicom u Hamiltonu, priopćeno je u petak.

“Danas se prisjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje – mjesta koje smo ponovo izgradili, i žrtava Domovinskog rata, u kojem smo pobijedili. Nikad nećemo zaboraviti žrtvu hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u same temelje slobodne i demokratske Hrvatske. Danas se prisjećamo zvjerskih zločina i velikosrpske agresije na Hrvatsku, tisuća nevinih žrtava te neizmjerne boli i patnje”, rekao je ministar u svom obraćanju pripadnicima hrvatske zajednice, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Dodao je kako je Hrvatska u 30 godina neovisnosti prešla dugačak put i postigla veliki napredak od borbe za opstanak i međunarodno priznanje u devedesetim godinama do današnje moderne zemlje, čija se zastava, grb i boje prepoznaju diljem svijeta.

Osvrnuo se i na hrvatsku zajednicu u Kanadi, koja prema zadnjem popisu stanovništva broji preko 130 tisuća članova. “Bez zadrške možemo reći da su Hrvati obogatili kanadsko društvo hrvatskom kulturom i običajima te su utkali neizbrisivi trag hrvatske kulture, tradicije, jezika, pjesme, plesova i hrane”, istaknuo je Grlić Radman, priopćeno je.

Izlaganje je zaključio zahvalivši Hrvatima u Kanadi na svemu što su učinili i što još čine za Hrvatsku. “Hrvati u Kanadi su u najtežim trenucima, tijekom Domovinskog rata nesebično, iskreno i strastveno pomagali Hrvatsku. Toj nesebičnosti svjedočili smo i nedavno nakon razornog potresa u Petrinji i brojnih donacija iz Kanade”, rekao je ministar.

Posjet Kanadi Grlić Radman nastavlja sudjelovanjem na Sigurnosnom forumu u Halifaxu u petak i subotu.


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 19.11.2021.