Autor: V. Kukavica

Na groblju Mirogoj u Zagrebu u četvrtak je pokopan akademik profesor emeritus dr. sc. Radoslav Katičić, istaknuti hrvatski filolog, slavist, kroatolog i znanstvenik svjetskog glasa – uz katolički vjerski obred, mnogobrojnu obitelj, rodbinu, prijatelje iz Hrvatske i Austrije te predstavnike kulturnog i političkog života rodnog mu grada Zagreba te akademske zajednice Zagrebačkoga sveučilišta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je preminuo u Beču (gdje je živio i stvarao zadnje 42 godine) – 10. kolovoza u 90. godini života…

Kao jedan od kreatora i potpisnika Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika i inicijator Zagrebačkog lingvističkog kruga svoj rad na emancipaciji hrvatskog jezika akademik Katičić je nastavio sve do svoje smrti. Time je uvelike pridonio osvješćivanju hrvatskoga jezika kao i hrvatskog nacionalnog identiteta.

Laka mu bila hrvatska zemlja i uz zahvalnost za sve što je činio za čovječanstvo i svoju domovinu Hrvatsku. Pogledajmo dokumentarni film HRT-a ‘Živjeti filologiju’ o životu i djelu eruditskoga jezikoslovca Radoslava Katičića:

Datum objave: 31.08.2019.