Autor: CroExpress

U petak, 13. rujna, u Koljnofu, Mađarska, svečano je otvoren interaktivni muzej gradišćanskih Hrvata s izložbom pod nazivom ‘Hrvati – Gradišće bez granica’.
Pozdravnu riječ prisutnima uputio je, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Milas je istaknuo da je višestoljetno ustrajno njegovanje gradišćansko-hrvatskog identiteta posebno dragocjeno, kako za Republiku Hrvatsku tako i za gradišćanske Hrvate koji su dio cjelovitog hrvatskog naroda. No, isto tako nije sporno da su gradišćanski Hrvati u mnogočemu osebujan i samosvojan dio hrvatskog etnokulturnog identiteta, istovremeno povezan sa životnom zbiljom Mađarske, Austrije, Slovačke i Češke, državama na čijem tlu žive kao priznata hrvatska nacionalna manjina.

Gostima se obratio i načelnik Koljnofa Franjo Grubić, a muzej je svečano otvorio Mate Firtl, parlamentarni zastupnik u mirovini, koji je pružio veliku podršku u realizaciji ovog projekta. Interaktivnu izložbu blagoslovio je koljnofski župnik Nemeth Antal. Kulturno-umjetnički dio programa svojim izvedbama upotpunila su djeca iz Osnovne škole i dječjeg vrtića ‘Mihovil Naković’ iz Koljnofa.

Novi interaktivni muzej nastao je na inicijativu općine Koljnof, Hrvatske samouprave u Koljnofu te uz financijsku potporu Europske unije. Koncepciju su realizirali muzeolozi, grafičari, povjesničari, fotografi i likovni umjetnici. Izlošci ovog muzeja komuniciraju s posjetiteljima izravno iz svoje prošlosti privlačeći ih u avanturu putovanja gradišćanskih Hrvata od dolaska na ove prostore i njihovog opstanka i ostanka sve do danas, a vjerujemo i u daleku budućnost.

Datum objave: 18.09.2019.