PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTOGALERIJA) CROEXPRESS NA PRVOM KONGRESU HRVATSKIH UDRUGA U AUSTRIJI 'U 2020. se nadamo izgraditi Hrvatski dom u Beču o kojem maštaju Hrvati desetljećima'

Foto: CroExpress

Foto: CroExpress

U Austria Center Vienna održao se u četvrtak prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji.

Br. pregleda: 2092

Autor: CroExpress

Glavni austrijski grad u četvrtak je bio u znaku velikog okupljanja brojnih udruga koje promiču integraciju Hrvata u austrijsko društvo. Tamo se, naime, održao prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji, u organizaciji Hrvatskog doma Beč, koji je na jedno mjesto uspio udružiti goste iz javnog i društvenog života Austrije, Njemačke, Hrvatske i BiH.


Foto: CroExpress

Cilj ovoga okupljanja je briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine, podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda te jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama.


Foto: CroExpress

Brojni Hrvati u Austriji, slaba povezanost

Uvodni govor fra Josipa Korena dotaknuo je samu bit ovog susreta - potrebu za ujedinjenjem hrvatskih udruga u Austriji. Istaknuo je kako na području Beča i njegovoj okolici, prema najnovijim statističkim podacima, živi oko 30 tisuća Hrvata, dok ih je u cijeloj Austriji čak 100 tisuća.

Na početku panela kojeg je vodio Željko Batarilo, čuli smo i predsjednika Hrvatskog doma Andreja Lucića i, umjesto državnoga tajnika Zvonka Milasa njegova zamjenika Daria Magdića. 

'Problematika udruga je zajedništvo. Uz krug dobrih i pozitivnih ljudi došao sam do zaključka da trebamo korak naprijed u udruživanju Hrvata. Evo to je neki inicijalni program Hrvatskog doma. Kongres neka nam bude primjer da ipak možemo nešto zajedno napraviti, nešto pokazati. Smatram kad smo zajedno da smo puno jači. Hrvata u Austriji ima puno, ali nekako nas u austrijskom društvu nema nigdje', kazao je Andrej Lucić u nadi kako će upravo ovakvi programi i aktivnosti to promijeniti. Predsjednik Hrvatkog doma kazao je i kako će se potruditi u sljedećoj godini izgraditi Hrvatski dom u glavnom austrijskom gradu koji je san Hrvata u ovoj zemlji već trideset desetljeća. 


Fra Josip Koren, Andrej Lucić i Dario Magdić (foto: CroExpress)

'Velika čast i zadovoljstvo je nama iz Središnjeg ureda biti potpora i podrška ovakvim inicijativama koje promoviraju hrvatsko zajedništvo i jedinstvo i uključivanje što je moguće većeg broja udruga u Republici Austriji gdje su Hrvati, što kao pripadnici iseljeničkih zajednica, što kao pripradnici manjinske zajednice, integrirana skupina građana u Austriji. Nadamo se da će i ovaj projekt i brojne druge aktivnosti koje predstoje na izazovnom putu udruge Hrvatski dom biti primjer mnogima drugima kako uistinu za zajedništvo i jedinstvo možemo promovirati najveće vrijednosti hrvatskoga naroda', izjavio je Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Zvonka Milasa.

U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na kongresu su uz Magdića sudjelovali i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva
Croatiana Orešković, viša stručna savjetnica u Službi za pravni položaj, kulturu i obrazovanje manjine Marta Vargek te glasnogovornica Nikolina Gotal. Na kongresu je, među drugim uglednicima, bio i konzul u Beču, Branimir Lončar.

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji osim panela ponudio je zanimljiv i bogat cjelovečernji kulturno-umjetnički program. Prisutne je posebno oduševio najpoznatiji hrvatski tamburaški sastav, Zlatni Dukati.


Jure Mustač i fra Josip Koren (foto: CroExpress)

Objavljuje Hrvatski dom BečPetak, 6. prosinca 2019.

FOTOGALERIJA:

05.12.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.