Autor: CroExpress

Pred nama je iznimno značajni projekt za sve koji osjećaju veliku pripadnost Lijepoj našoj bez obzira gdje u svijetu živjeli, događaj od neizmjernog značaja – Hrvatske svjetske igre, koje će se održati peti put u Zagrebu od 21. do 25.07. 2020. godine.
Igre organizira Hrvatski svjetski kongres, uz glavnog pokrovitelja projekta – Grad Zagreb. Pokrovitelj Igara je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, uz supokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, Ministarstva obrane RH, te Središnji državni ured za sport. Sudjelovati na ovom najvećem amaterskom sportskom događanju za sve Hrvatice i Hrvate, koji žive unutar i izvan granica Domovine, predstavlja ne samo natjecateljski nego veliki društveni doživljaj. Jer Hrvatske svjetske igre su amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvatice i Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive.

Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. Cilj Igara je kroz, u prvom redu sportska, te zatim i brojna kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u Domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

Igre su do sada održane 2006. i 2010. godine u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu, koji će ujedno biti domaćin i Igrama u 2020. godini. O popularnosti Igara svjedoči i podatak o stalnom porastu i sportova u kojemu se sudionici natječu, ali i porast broj natjecatelja i država iz kojih dolaze. Na prošlim Igrama odazvalo se više 1.000 natjecatelja, dok na Igrama 2020. očekujemo više od 1.500 sudionika.

Za sve natjecatelje osigurani su besplatan smještaj, hrana kao i oprema, dok su troškovi puta u domeni natjecatelja. Starosna dob natjecatelja je od 16 godina pa naviše s tim da uz malodobne natjecatelje jedno od roditelja – staratelja mora biti u pratnji. Natjecanja su organizirana po uzrastu. Ukoliko bude interesa više sudionika za neki sport koji nije do sada bio na Igrama, prijedlog će biti formaliziran i organiziran kao službeni događaj Igara ove godine.

Vinko Sabljo
predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa

Datum objave: 23.01.2020.