PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

02.06.2020
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HOĆETE LI SE VRATITI? Ako pristanete, država vam nudi 100 tisuća kuna za samozapošljavanje

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje.

Br. pregleda: 2750

Autor: CroExpres/Hina

Država mami iseljenike poticajima za samozapošljavanje, a onima koji se vrate i pokrenu biznis, potpore bi mogle iznositi od 75.000 do 100.000 kuna, piše u utorak Večernji list.

U siječnju ove godine 174 nezaposlene osobe dobile su preko Zavoda za zapošljavanje 75.000 do 100.000 kuna za pokretanje privatnog biznisa. Onima koji su se udružili s više nezaposlenih državna pomoć mogla se popeti do 320 tisuća kuna. Tko od njih preživi godinu dana i tijekom tog razdoblja uplaćuje doprinose, državi ne mora vratiti ništa, navodi dnevnik.

Premijer Andrej Plenković, a nakon njega i ministar rada Josip Aladrović otkrili su da će financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će postojeće državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana. Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje.

U programu koji je krenuo od siječnja stoji da se pravo na potpore za samozapošljavanje odnosi i na povratnike iz zemalja EU.

Moguće je da dorađeni plan, poticanje povratka neće suziti samo na EU. Visina potpore za samozapošljavanje određuje se prema području u kojem osoba ima prebivalište i otvara poslovni subjekt te je ona za najrazvijenije sredine 75 tisuća kuna, a za siromašnije 100.000 kuna. Isplata se može podebljati kombiniranjem više mjera, donosi Večernji list.

10.03.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.