Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) doniralo je u četvrtak minibus za potrebe Dječjeg doma Vrbina Sisak, a riječ je o zaokruženju kruga donacija kojima je ACAP s prikupljenih 500.000 dolara pomagao vatrogascima, statičarima, bolnicama i hitnoj pomoći na Banovini. 

Dječji dom Vrbine ima 12 štićenika – djecu školske dobi bez roditelja, a minibus će koristiti za prijevoz djece u školu, na događaje, suradnje i more, istaknuo je predsjednik i jedan od suosnivača ACAP-a (Association of Croatian American Professionals) Steven Živko Pavletić u razgovoru za Hinu. 

Donacija je u vrijednosti od 25.000 dolara. 

Ravnateljica Doma Đurđica Pavešić-Herkov od potresa je sudjelovala na sastancima ACAP-ove Fondacije te su razmišljali o tome kakva bi im donacija najviše koristila, a odlučili su se na donaciju vozila s obzirom na to da Domu ističe najam za minibus koji im je potreban za funkcioniranje.

“Današnja donacija je završna faza pothvata koji traje praktički od potresa u Zagrebu i Banovini, gdje se 30-ak organizacija hrvatskog iseljeništva iz cijelog svijeta okupilo spontano u nešto što smo nazvali ‘One Croatia”, istaknuo je Pavletić.

Inicijativa je počela s ACAP-om, koja je relativno nova organizacija hrvatske dijaspore, a cilj je bio prikupiti 500.000 dolara, što su i premašili. 

Imali su oko 1500 donora koji su uglavnom pojedinci – Hrvati u dijaspori, no donirale su i veće kompanije. Volonterskim pristupom omogućili su da sve što se prikupi, u potpunosti ide krajnjem korisniku, a prilikom donacija gledaju gdje je najveća potreba.

Tako je među prvim donacijama nakon potresa u Zagrebu bio inkubator za Petrovu bolnicu koji je pomogao već 60 djece, a dio donacija išao i za pedijatriju na Rebru, covid bolnice u Zagrebu i Splitu, opremu u sisačkoj bolnici, vozilo hitne pomoći u Petrinji, ali i na zaštitnu opremu za statičare i vatrogasce.

Pavletić je također istaknuo kako četvrtina svake donacije mora ići na PDV, što nije običaj s humanitarnim donacijama u Americi i Kanadi, pa poziva nadležne da u Hrvatskoj uvedu fleksibilniju legislativu oko humanitarnih donacija.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.11.2022.