PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

18.07.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

U ZAGORI, NA IZVORU... Uvijek ste se pitali kako izgleda izvor Čikole iz legendarnih 'Čavoglava'? Australski Hrvati upravo su ga posjetili

Foto: CFE Vukovar Sydney

Foto: CFE Vukovar Sydney

Izvor ove rijeke svima nam je poznat iz prvog stiha legendarne pjesme Marka Perkovića Thompsona.

Br. pregleda: 11012

Autor: CroExpress

Članovi Hrvatskog folklornog ansambla 'Vukovar' iz Sydneya mjesec srpanj provode u Hrvatskoj. Tom su prilikom posjetili i izvor rijeke Čikole.

Izvor ove rijeke svima nam je poznat iz prvog stiha legendarne pjesme Marka Perkovića Thompsona, Čavoglave. Pa ako ste se ikad pitali kako izgleda...

Australski Hrvati na izvor su došli u društvu svojih prijatelja iz KUD 'Sveti Ilija' Župe Kljaci. 

Rijeka Čikola, ukupne dužine 46 km, najduži je pritok Krke. Izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglave, nastavlja mirno teći Petrovim poljem, a ulaskom u kanjon u zadnjem dijelu svog toka pretvara se u bujicu, formirajući ponegdje mala jezera, i nastavljajući dalje kanjonom ulijeva se u Krku. 

Vodeni tok i kanjon rijeke Čikole, u dužini od 13 km, od kraja Petrova polja do granice NP Krka zaštićeni su od 1967. god. kao značajni krajobraz. Ovaj izuzetno atraktivni kanjon, čija dubina seže i do 130 m, kojim zimi teče brza krška rijeka, ljeti je gotovo potpuno suh.

27.07.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.