U okviru svojega programa kulturnih događanja predviđenog za 2023. godinu, Hrvatska zajednica u Trstu – Comunità Croata di Trieste organizirati će u razdoblju od 21. ožujka do 29. travnja, po prvi puta u Italiji, ciklus četiri susreta otvorena za javnost na temu poezije i hrvatskih pjesnika 20. stoljeća pod nazivom ”Moderni i suvremeni hrvatski pjesnici – čitanja i promišljanja“.

Ovaj ciklus susreta, koje će koordinirati i dijelom voditi priznati zagrebački talijanist i akademik Mladen Machiedo, želi povesti sudionike u otkrivanje svijeta hrvatskog pjesništva od početka 20. stoljeća do današnjih dana; svijeta vjerojatno slabo poznatog publici izvan hrvatskih nacionalnih granica, koji se međutim može pohvaliti ličnostima velikog značaja i bliskim vezama s pjesničkim smjerovima raširenima diljem Europe tijekom protekloga stoljeća.

U utorak, 21. ožujka prigodom Svjetskog dana poezije, sve počinje tiskovnom konferencijom na kojoj sudjeluju Mladen Machiedo; pjesnik Carlo Alberto Sitta, idejni začetnik „Laboratorija poezije“, urednik časopisa za poeziju „Steve“ i „Laboratorijskih izdanja“ iz Modene; Marijana Šutić, pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i kulture u Trstu te Damir Murković, poduzetnik i predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu. U sklopu događanja Mladen Machiedo održat će uvodno predavanje pod nazivom ”Od Montala do Pasolinija, zagrebačke reminiscencije“.

Za srijedu, 22. ožujka predviđeno je ”Osnovne reference“. Susret s Carlom Selanom, kritičarom, pjesnikom i esejistom, Mladenom Machiedom i Diegom Bertellijem, književnikom, esejistom i pjesnikom.

“Je li pjesništvo prevodivo?“, tema je koja je predviđena za četvrtak 27. travnja, na koju će se Marijana Šutić raspravljati s Valterom Milovanom, docentom s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakul-teta u Puli, prevoditeljem i kantautorom, Andreom Molesinijem, pjesnikom, piscem, prevoditeljem i izdavačem, te Mladenom Machiedom.

U subotu, 29. travnja je završni događaj kada će se upriličiti okrugli stol na temu “Suvremenost“. Moderator će biti Giuseppe Langella, pjesnik i književni kritičar, sudionici Vanesa Begić, novinarka, redateljica i prevoditeljica, Massimo Scrignoli, pjesnik, kritičar i izdavač te Mladen Machiedo.

Sve događaje i aktivnosti su osmislili i organizirali Mladen Machiedo, Marijana Šutić i Damir Murkovic u suradnji sa Službom za muzejsku i knjižničnu djelatnost Grada Trsta, knjižarom Lovat, manifestacijom „Una Scontrosa Grazia“ (pod vodstvom izdavačke kuće Samuele Editore) i Antico Caffè San Marco.


Autor: CroExpress Datum objave: 20.03.2023.