Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade. 

Osmero Hrvata jučer je oslobođeno na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Danas su u Ndoli, kazao je vladin glasnogovornik, dovršene sve potrebne procedure u vezi s posvojenom djecom. Tome su pomogli hrvatskih diplomatski i konzularni predstavnici i odvjetnici. 

“Hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana te im pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s hrvatskim Ustavom i medunarodnim propisima”, propćila je vlada i zahvalila Delegaciji EU-a u Lusaki koja je pružila pomoć u osiguranju povratka hrvatskih državljana.

Osmero Hrvata bilo je uhićeno u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Djeca su im pritom oduzeta i vraćena tek jučer kad je optužba srušena na sudu. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.06.2023.