Mladi povratnik iz Paragvaja Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti, gostovao je u srijedu, 21. lipnja, u TV emsiji Bujica; ovdje donosimo video snimku u cjelosti.

Estigarribia Villasanti je magistar političkih znanosti, sociologije i španjolskog jezika, stručnjak je za međunarodne odnose, a godine 2018. je odlikovan Redom hrvatskog pletera. Koautor je knjige ‘Hrvati u Paragvaju’, u kojoj je posebno poglavlje posvećeno hrvatskom političkom emigrantu, vitezu Miri Barešiću:

– U Paragvaju je on cijenjen i veliki heroj, svi su bili u šoku kad su čuli kako je skončao u Hrvatskoj. –

Emanuel Estigarribia predstavlja treću generaciju paragvajskih Hrvata. Njegov je pradjed Mate Soljenčić u Južnu Ameriku odselio s otoka Brača, točnije – Sutivana, davne 1888. godine. U Hrvatsku su se vratili i njegovi brat i sestra, a roditelji su morali odseliti u Španjolsku – jer im, kaže on, naše vlasti nisu pomogle čak niti u savladavanju Hrvatskog jezika! Estigarribia, koji je obnovio i bio predsjednik Paragvajske udruge Hrvata, smatra da nije nimalo slučajno što birokrati iz diplomacije rade prepreke našim ljudima željnim povratka.

U Paragvaju su 2019. godine tamošnji Hrvati ugostili i vukovarskog dragovoljca HOS-a Damira Markuša i organizirana je premijera predstave ‘Bitka za Vukovar’: – Našim ratnim veteranima organizirano sam i prijem u Ministarstvu obrane Paragvaja, tamošnjim vlastima ne smetaju oznake HOS-a i dive se našim herojima! Aktualna doministrica je također porijeklom Hrvatica i s njom pripremam svoju drugu knjigu, o istaknutim Hrvatima s prve crte borbe za slobodu Paragvaja…

HUGO ESTIGARRIBIA O POVRATKU HRVATA U DOMOVINU: ‘Duboka država ne želi da se Hrvati vrate u Domovinu! Smetamo onima, kojima je smetao i naš heroj Miro Barešić! Samo u Paragvaju živi više od 40 tisuća naših ljudi, od kojih bi se pola već sutra vratilo da nema jugo-diplomata i korumpirane birokracije koja to onemogućuje!’

POGLEDAJTE KAKAV PAKAO JEDNA MLADA OBITELJ IZ JUŽNE AMERIKE MORA PROĆI DA BI SE VRATILA U HRVATSKU: ‘U veleposlanstvu u Buenos Airesu im nisu dali ni čašu vode! U vrijeme korone nije im omogućeno glasovanje, čime je izravno oštećen i pokraden – general Željko Glasnović! Sve troškove plaćaju sami i tisuće njih odustaje, dok se po neke druge šalju zrakoplovi, veleposlanici im služe k’o prevoditelji, a putovnice se rješavaju za 10 minuta – na neviđeno?!’

‘Najveći problem Hrvatske je korupcija! Tu smo negdje na razini Paragvaja, ali nas je još zarobio i titoizam!’

O HEROJIMA: – Paragvaj drži do svojih svetinja, ali današnja Hrvatska, nažalost, ne! Za mene je Vukovar simbol svih simbola i da sutra, nedaj Bože, zarati – uzeo bih pušku u ruke i borio se za svoj dom!

‘Trebalo mi je gotovo 20 godina da ostvarim san o povratku u Domovinu,’ izjavio je u Bujici Z1 televizije Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti, koji se sa suprugom Danizom i kćeri Valentinom prošle godine iz Paragvaja zauvijek vratio u Hrvatsku: “Obitelj se vozila 20 sati autobusom do Paragvaja do Argentine, da bi molili za papire neljubazne službenike, kojima se uopće nije dalo raditi… U hrvatskom veleposlanstvu u Buenos Airesu, nisu nam dali ni čašu vode, a državljanstvo smo čekali dulje od godinu dana, dok ga neki drugi – koji nemaju baš nikakve veze s Hrvatskom, dobiju za 10 minuta, na neviđeno!’

Emanuel Estigarribia silno je ponosan na Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, još kao mali je obožavao Davora Šukera, a Vukovar je za njega simbol – veći od svih. Iz Hrvatske ne namjerava nikada otići i samo ovdje želi podizati svoju kći, bez obzira na silne probleme s kojima se susreće… U glavnom gradu Paragvaja – Asunciónu, imao je izniman društveni status, odlično plaćen posao i kuću, no, odlučio je sve prodati – i vratiti se u Hrvatsku, gdje je danas podstanar!

Hugo Estigarribia se učlanio u Domovinski pokret jer smatra da se treba politički angažirati i raditi na povratku što većeg broja naših iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku: – Tuđman nas je htio sve vratiti, a ovi koji danas vladaju, ne vode njegovu politiku i čine sve da se to ne dogodi!

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:


Autor: CroExpress Datum objave: 22.06.2023.