Prvoga rujna američka savezna država Teksas donijela je zakon po kojem se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, a Vrhovni sud SAD-a nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj koje su od njega tražile da blokira zakon koji dopušta tu zabranu.

Ovime je Vrhovni sud zadao veliki udarac pravu na pobačaj, poručili su iz pro-choice pokreta. Suci su s pet glasova prema četiri odbili hitni zahtjev pružatelja zdravstvenih usluga da blokira zabranu pobačaja u Teksasu. Iako se jedan od šest konzervativnih sudaca pridružio troje liberalnih u neslaganju s odlukom, ova odluka Vrhovnog suda potvrđuje koliki je utjecaj troje konzervativnih sudaca koje je pri koncu mandata, nakon žestokih protivljenja zagovornika pobačaja, imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

Zanimljivo je kako je Teksas prije pet godina donio sličan restriktivni zakon o zabrani pobačaja, no tada ga je Vrhovni sud u nešto drukčijem sastavu nego što je današnji, poništio ocijenivši ga prestrogim.

Američka savezna država Alabama prije dvije godine izglasala je najstroži zakon o zabrani pobačaja u Sjedinjenim Državama. Zakon, koji je dobio većinu u kongresu Alabame, pobačaj je zabranjivao od prvoga dana trudnoće, a toliko je bio restriktivan da je zabranjivao i ako žena želi prekinuti trudnoću koja je rezultat silovanja ili incesta. Pobačaj je po tom zakonu bio dozvoljen samo u slučaju kada je život buduće majke ozbiljno ugrožen. Za žene koje pobace nije bilo predviđeno kazneno gonjenje.

Koncem 2019. Vrhovni sud SAD-a odbio je iznimno restriktivan Zakon o pobačaju u Alabami. No, ni to nije zaustavilo prijedloge o potpunoj zabrani pobačaja koji se razmatraju u još 16 saveznih država, a ukupan broj američkih saveznih država koje su ozbiljno ograničile pravo na pobačaj ili to kane učiniti što prije, popeo se na 28. Cilj konzervativnih snaga jest da Vrhovni sud praktički prisile da radikalno promijeni ili potpuno poništi presudu Vrhovnog suda iz 1973. u sada već čuvenom slučaju Roe vs. Wade, koja je omogućila legalan pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a.

Prije samo godinu dana, Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je i restriktivan zakon države Louisiane o pobačaju.

Međutim, nešto se očigledno mijenja u američkom društvu po pitanju prava na život od ljudskog začeća, odnosno od trenutka kad embriju u majčinom tijelu sa šest tjedana počinje kucati srce. Rezultat je to velikih aktivnosti koje poduzima pro-life pokret, a jedna od najznačajnih njihovih manifestacija s velikim brojem sudionika bez daljnjega je “Hod za život”, osobito u glavnom gradu Washingtonu. Na prošlogodišnjem 47. Hodu za život Trump je bio prvi američki predsjednik koji je tijekom mandata prisustvovao Hodu i na njemu održao govor, prozvavši se pritom odanim pobornikom pro life pokreta. “Nerođena djeca nisu nikada imala snažnijeg branitelja u Bijeloj kući”, rekao je Trump u svom govoru obilježenom mnogim vjerskim referencama, u centru američke prijestolnice i poručio: “Svako dijete je neprocjenjivo i sveti dar od Boga”.

Za razliku od Trumpa koji se deklarira baptistom, sadašnji demokratski predsjednik Joe Biden, koji se predstavlja kao katolik, teksaški zakon je nazvao “napadom na ustavna prava žena bez presedana” te obećao svesrdnu pomoć kako bi se osigurala dostupnost pobačaja u Teksasu. Te su izjave odmak od njegovog ranijeg stava o početku života. Naime, godine 2008. kao kandidat za potpredsjednika Biden je kazao kako smatra da život počinje začećem, a isto je ponovio i 2012. godine.

Bidenova administracija podnijela je tužbu protiv Teksasa zbog zakona kojim se u toj saveznoj državi zabranjuje pobačaj nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta. “Nije teško shvatiti koji su ciljevi Teksasa – učiniti da klinikama za pobačaje bude preriskantno djelovati u toj državi”, stoji u tužbi.

Predsjednica pro-life udruge “Susan B. Anthony List” Marjorie Dannenfelser podržala je novi zakon ističući kako “Teksas povećava svoju vodeću poziciju u brizi za žene i obitelji sa 100 milijuna dolara za državni program Alternative pobačaju i deset puta više pro-life centara za trudnoću u odnosu na klinike za pobačaje”.

Postavlja se pitanje, kako to da je jedan katolik poput Bidena u predsjedničkoj kampanji promijenio svoj stav o tome da život počinje začećem. Na taj se način odmaknuo od onoga što Katolička crkva naučava. Tako u Katekizmu stoji: “Ljudski život mora biti cijenjen i štićen bez ograničenja od časa začeća. Ljudskom biću moraju od prvog časa postojanja biti priznata osobna prava, među kojima i nepovredivo pravo svakog nedužnog bića na život.” Dok Zakonik kanonskog prava propisuje: “Tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno”.

Tog se kanona malo tko pridržava, no, sve je više glasova biskupa koji se zalažu da se onima koji vrše pobačaj zabrani pričest. Nedavno se Američka konferencija katoličkih biskupa nakon žustre rasprave složila da je potrebno napraviti dokument kojim bi političarima koji podržavaju pravo na pobačaj bila zabranjena pričest. Bidenu bi tako uskoro mogla biti uskraćena pričest, i ako drži do svoje vjere, zbog te bi se činjenice trebao ozbiljno zabrinuti.


Autor: CroExpress, Ivan Ugrin Datum objave: 17.09.2021.