PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.07.2020
tekst
tekst

Kultura

DONACIJE ZA OBNOVU KATEDRALE NOTRE-DAME PODIJELILE JAVNOST Zbog čega Katolička crkva ne obnavlja parišku katedralu?

Foto: Snimka zaslona

Foto: Snimka zaslona

Zbog čega donatori doniraju za obnovu katedrale i zašto je ne obnavlja Katolička crkva?

Br. pregleda: 1280

Autor: N.B./CroExpress

Požar koji je nedavno zahvatio veličanstvenu katedralu Notre–Dame u Parizu, munjevitom je brzinom ujedinio polariziranu Europu koja je u nevjerici promatrala kako dio njezinog identiteta nestaje u plamenu. 

Nažalost, ujedinjenost je potrajala samo do prvih najava o donacijama za obnavljanje katedrale.

'Milijuni se doniraju za obnovu katedrale, a što je s gladnom djecom? Zbog čega Vatikan ne obnavlja katedralu?', pitanja su koja su se nakon požara pojavila, kako u hrvatskom, tako i u europskom javnom prostoru te izazvala burne rasprave

Što ne valja s ovom argumentacijom već je obrađeno u nekim medijima pa nećemo ponavljati, u ovom kontekstu valja samo podsjetiti da donatori, koji odluče svoj privatni novac izdvojiti u neku svrhu, imaju apsolutno pravo sami odlučiti gdje će i kome taj novac donirati. 

Međutim, treba se osvrnuti na poveznicu Vatikana i katedrale Notre-Dame te odgovoriti na pitanje zbog čega katedralu obnavlja država, uz pomoć privatnih donacija, a ne Vatikan. 

Naime, zahvaljujući francuskim zakonima koji se tiču sekularizacije, sve crkve izgrađene prije 1905. godine pripadaju državi, pa tako i pariška katedrala Notre-Dame. U skladu s tim zakonima, država je dužna i obnoviti katedralu koja je u njezinom vlasništvu.

 U ovom kontekstu treba napomenuti da protivnici donacija za obnovu katedrale 'dok u Africi djeca gladuju', a koji istovremeno prozivaju Katoličku crkvu kao onu koja bi trebala vlastitim sredstvima obnoviti Notre–Dame koja je u državnom vlasništvu, uporno zanemaruju gole činjenice – upravo je Katolička crkva ta koja najviše pomaže Africi

Naime, prema podacima Tiskovne agencije vatikanske Kongregacije za evangelizaciju naroda 'Fides' za 2012. Katolička crkva u Africi vodi: 
– 14.379 vrtića za 1.412.316 djece 
– 47.703 osnovne škole za 20.717.250 učenika
 – 1.284 bolnice
 – 5.398 dispanzera
 – 211 centara za liječenje od gube 
– 615 staračkih domova
 – 1.435 sirotišta
 – 2.010 jaslica 

Navedene brojke govore same za sebe, kao i činjenica da je katedrala Notre-Dame simbol kršćanstva koje je duboko ukorijenjeno u tkivo Europe, te je kao takva dio europskog identiteta. Upravo je to razlog zbog kojeg se Europa ujedinila zgrožena požarem koji je zahvatio parišku katedralu, ali i poticaj donatorima koji su odlučili svoj vlastiti novac izdvojiti kako bi obnovili ovo čudo arhitekture i kršćanstva. 

Izdavajanje novaca za Notre-Dame ne isključuje doniranje za djecu u Africi ili neku drugu plemenitu svrhu, dapače. 

Katolička crkva i dalje će nastaviti sa svojim humanitarnim djelovanjem u ovom dijelu svijeta, a osobe koje su imaju mogućnost davanja donacija, nastavit će donirati bilo u svrhu obnove katedrale, za djecu u Africi ili za neki drugi cilj koji je njima blizak i važan

Na koncu, njihovo je pravo da odaberu kome će uputiti svoj novac.

25.04.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.