Autor: CroExpress
Kao i svake godine, svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Pavla Horvatskog i bandašice Snežane Skenderović, u crkvi sv. Roke, nakon čega se povorka uputila do katedrale sv. Terezije Avilske, gde je održano euharistijsko slavlje.

Predvođena brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz našeg grada i regije, povorka je potom nastavila put do Gradskog trga, a na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica koje su, po starom običaju, dočekali gazda i gazdarica, te ih poškropili vodom i mekinjama.

– Biti bandaš je velika čast i privilegija, a pošto se bandaš postaje samo jednom, to treba iskoristiti i uživati u svakom trenutku – rekao je Horvatski.

– Zadatak bandaša i bandašice je da u ime cijelog naroda zahvale Bogu za ovogodišnje prinose i žetvu. Biti bandašica za mene je isprva bilo veliko ushićenje, ali kako se Dužijanca približavala, shvatila da je to velika uloga i odgovornost, koja mi nije teško pala – istakla je Skenderović.
Pred velikim brojem zvanica, gostiju i sugrađana, oni su predali gradonačelniku Bogdanu Labanu kruh (hleb) od novog brašna. Nakon što ga je, kako običaji nalažu, prikazao na sve četiri strane svijeta, gradonačelnik je istakao da Dužijanca nije samo subotički praznik, već simbol raznolikosti naše zemlje, te da iako se obilježava svake godine, ova manifestacija ne gubi na originalosti i ekskluzivnosti.

– Okupili smo se u srcu Subotice, na Gradskom trgu, ne samo da proslavimo uspješno okončanje žetve, već da proslavimo uspješno rađanje novog roda žita i novog kruha. Danas odajemo počast generacijama bandaša i bandašica, koji su prije nas proslavljali kruh kao najljepši dar plodne vojvođanske zemlje, kao najveću radost i najvrednije bogatstvo. Slavljenje nasljeđa prošlih generacija i naših predaka, koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrijednosti, kao što su predanost, marljivost, slobodu i požrtvovanje, naša Subotica uspjela je da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje slobodno žive u susjedskoj i bratskoj ljubavi i slozi – istakao je Laban.
Manifestacija koju organizira Udruženje bunjevačkih Hrvata ‘Dužijanca’ već duži niz godina ima i međunarodni karakter, a među ovogodišnjim gostima, našla su se brojna kulturno-umjetnička društva kako iz naše zemlje, tako i iz Mađarske, Hrvatske i Makedonije, dok je ovogodišnji pokrovitelj Dužijance bio Tibor Navračić, europski povjerenik za kulturu, obrazovanje, sport i mlade.


Izvor: subotica.com

Datum objave: 13.08.2019.