CroExpress/Ante Matić

U Rijeci je u subotu 4. siječnja u 81. godini života iznenada preminuo Andrija Vučemil, pjesnik, kazališni redatelj i socijalni radnik, dugogodišnji istaknuti član Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosna, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH, te pokretač prvih vjerskih novina (mjesečnik) u komunističkoj Jugoslaviji Naša ognjišta.
Andrija Vučemil rodio se u duvanjskom selu Oplećanu pored Tomislavgrada, školovao se u Duvnu, Bolu na Braču, Imotskom, Zagrebu, Ljubljani i Rijeci.

Kao pripadnik Hrvatske revolucionarne mladeži, organizacije koja je nastala u imotskoj gimnaziji, sa skupinom prijatelja 1959. godine osuđen na višegodišnju robiju koju je izdržao na Golom otoku. Tada mu se zabranjuje daljnje javno djelovanje i objavljivanje, pa povremeno režira i objavljuje pod pseudonimom Ante Majin i Bogumil Ljubuša.

Do 1990. nije bio nazočnim u javnom književnom životu. Godine 1996. glavni urednik je časopisa Politički zatvorenik. Bio je dopredsjednik HDPZ i prvi predsjednik njegove podružnice u Rijeci. Pokrenuo je časopis za književnost Književnu Rijeku. Od 7. listopada 2005. članom je uredništva književnog časopisa Osvita, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Neke pjesme prevedene su na njemački jezik. Knjige počinje objavljivati od 1990. godine, ukupno 18 zbirki poezije i tri publicističke. Dobitnik je prestižne nagrade A.B. Šimić, nagrade za poeziju Dubravko Horvatić, te nagrade za životno djelo općine Tomislavgrad. Poslije robije pa sve do smrti živio je i radio u Rijeci kao profesionalni književnik i nakladnik, te neumorni humanitarac posvećen pomaganju potrebitih.

Datum objave: 11.01.2020.