Kulturna udruga “Hrvatsko-talijanski mozaik” iz Rima, koja svojim mnogobrojnim aktivnostima okuplja najveći broj Hrvata i nudi razne aktivnosti u ovom gradu. Svake godine dodjeljuje priznanje ženama koje su svojim djelovanjem najviše pridonijele širenju hrvatske tradicije i kulture i općenito promociji Hrvatske, u Italiji.

“Hrvatsko-talijanski mozaik” Rima ove godine dodjelila je dvije nagrade “Žena godine” 2024. Almi Kumbarić  i Tatjani Pavelić.

Alma Kumbarić, žena koja veliku važnost predaje očuvanju i promoviranju hrvatske kulturne baštine i tradicije, kako u vlastitoj hrvatsko-talijanskoj obitelji tako i izvan nje.

Rođena je u Slavonskom Brodu, fakultetsko obrazovana i radno iskustvo stekla je na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je radila kao znanstveni novak sve do preseljenja u Rim.

U Rimu nastavlja znanstveno istraživanje i rad na sveučilištu Roma Tre, gdje ponovo brani diplomske radove, a potom i doktorsku disertaciju iz Biologije (tema iz područja botanike). Slobodno vrijeme posvećuje velikom broju aktivnosti od kojih joj najdraže mjesto zauzima izrada slastica i cake design.

Aktivna je članica udruge te je sudjelovala je u velikom broju projekata. Udata je za talijana i ima dvoje djece. Odradila je nekoliko prezentacija i predavanja za udrugu: “Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule” Izrada licitara i paprenjaka,  predavanje o Lavandi, Molizaiko 7 i to nije kraj. Izradila je mnoštvo kolača i torti za svaku prezentaciju knjiga za Dan žena i ostalih mnogobrojnih manifestacije Mozaika i ovoj prilici hrvatice u Rimu imale su priliku uživati u njenim kolačima.

Tatjana Pavelić, uvijek je spremna pomoći i donirati Hrvatsko-talijanskom mozaiku Rim. Bivša studentica orjentalne filologije arapskog i turskog jezika. Sanjala je posao na Bliskom istoku u svojoj struci kojeg nikada nije pronašla. U Rimu je upoznala svoga supruga. Radi od 12 do 16 sati dnevno i sve to radi sa strasti i ljubavlju. Njezin posao je složen, zahtjeva ozbiljnost, preciznost i predanost, ali i vještu komunikaciju, i sve je to svladala, što smatra svojom najvećim uspjehom. Moramo napomenuti da od Europskog do Svjetskog prvenstava u nogometu, udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim organizira praćenje svih utakmica u centru Rima, zahvaljujući Tanjinoj pomoći, kao i proslave Dana žena. Tanja Pavelić, danas je uspješna poduzetnica, vlasnica restorana, pizzerije, bara, enoteke i librerije u centru Rima.

Ivana Milina i Zrinka Bačić, zahvalile su ženskoj publici koje su se i ove godine odazvale pozivu u velikom broju.

Završni dio večeri se odvio uz gastronomske delicije domaćice Tanje Pavelić, vlasnice Librerije Enoarcano, uz neizostavnu tortu Alme Kumbarić, koja je i ove godine ugodno iznenadila svojim slastičarskim umijećem, tortom s dekoracijom u skladu s knjigom “Živimo život svojih snova”, Lidije Kovařík.


Autor: Hrvatsko talijanski mozaik - Rim Datum objave: 12.03.2024.