Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas potpisali su sporazum o suradnji dviju institucija, priopćila je u četvrtak Matica hrvatska (MH).

Suradnja, kako navodi MH, obuhvaća aktivnosti usmjerene na Hrvate izvan Republike Hrvatske, i to na pripadnike suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u BiH, pripadnike hrvatske nacionalne manjine u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama. 

Zajedničke aktivnosti provodit će se u Hrvatskoj i inozemstvu.

Predsjednik MH Miro Gavran naglasio je važnost suradnje sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH u godini u kojoj Matica obilježava 180 godina od svoga osnutka. 

“Briga o očuvanju identiteta, jezika i opstojnosti našeg naroda izvan Hrvatske osobito nam je važna jer osim 103 ogranka u Hrvatskoj imamo i 16 u BiH i još devet u drugim zemljama”, rekao je Gavran te dodao kako će Sporazum pridonijeti tomu cilju jer imamo puno dodirnih točaka i podjednake želje za afirmacijom identiteta i hrvatske kulture.

Državni tajnik Zvonko Milas rekao je kako je Matica hrvatska izvrstan partner u zajedničkom nastojanju promicanja i očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika te je ova suradnja iznimno potrebna. 

Izrazio je uvjerenost da će višestoljetni kontinuitet djelovanja Matice Hrvatske i predanost Vlade Republike Hrvatske u jačanju veza s hrvatskim narodom koji živi izvan njezinih granica rezultirati ne samo novim, kvalitetnim i suvremenim zajedničkim projektima i programima, već i strateškim iskoracima koji će imati dugotrajne učinke na osnaživanje zajedništva hrvatskog naroda.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.02.2023.