Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu, priopćeno je u ponedjeljak s Pantovčaka.

“Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, predlažem Vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu koja negativno utječe, a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”, stoji u dopisu koji je Milanović danas poslao predsjedniku Vlade.

Milanović podsjeća kako su prema članku 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske jedino predsjednici Vlade i Republike ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u što kraćem roku“, stoji zaključno u Milanovićevom dopisu Plenkoviću.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.02.2024.