S hrvatskom zajednicom državni tajnik Milas susreo se u Hamiltonu, u kojem živi iznimno brojna zajednica Hrvata, koji su se u tome mjestu počeli naseljavati još prošlog stoljeća.

Gala večera u Hamiltonu, na kojoj je sudjelovao državni tajnik Milas, a na kojoj se okupilo oko 350 uzvanika, organizirana je sa svrhom prikupljanja sredstava za izgradnju novog Hrvatskog narodnog doma. Hrvatski narodni dom u Hamiltonu najstarija je hrvatska ustanova u Kanadi kojoj je Vlada Ontarija još 1928. godine izdala povelju i osigurala joj pravni status, a njegova izgradnja započela je u kolovozu 1930. godine. U Domu se održavaju brojna okupljanja hrvatske djece, mladeži i odraslih, u njemu se odvija škola hrvatskoga jezika, škola tamburice i folklora.

„Raduje me što vidim snagu vaše zajednice, toliko različitih generacija koje zajedno kroz različite aktivnosti rade na očuvanju hrvatske kulture i tradicije te tako ostaju povezane sa svojim korijenima“ – istaknuo je u svom obraćanju državni tajnik Milas te naglasio kako će suradnja između hrvatskog naroda i hrvatske domovine biti još intenzivnija.

Tijekom boravka u Ontariju državni tajnik posjetio je hrvatske župe u Okvilleu, Norvalu i Mississaugi, a sastao se s članovima AMCA Toronto. Delagacija koju je vodio državni tajnik Milas, u kojoj su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi Vice Skračić i generalni konzul u Mississagui Ante Jović sastala se i s gradonačelnikom Kitchenera hrvatskog podrijetla Berryjem Vrbanovićem, te s predstavnicima Hrvatskog kluba Kitchener, Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza, Hrvatskog nacionalnog nogometnog saveza Kanade i SAD-a, Hrvatske bratske zajednice te Hrvatskog nacionalnog centra Niagara. Posjet Hrvatima koji žive u ovom djelu Kanade završen je susretom u Oakvilleu, u kojem je održana proslava društva Livno 892 na kojoj se okupilo više od 500 uzvanika.

Nakon susreta s 🇭🇷 iseljenicima u provinciji Ontario 🇨🇦 i sudjelovanja na gala večeri za prikupljanje sredstava za…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeSrijeda, 9. studenoga 2022.

Nakon boravka u provinciji Ontario, na krajnjem zapadu Kanade, delegacija se susrela s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom centru u Vancouveru, u kojem je održan svečani ručak uz prigodni kulturni program folklornih skupina Hrvatski vitezovi Vancouver i Tamburaškog orkestra kardinal Stepinac TOKS Vancouver,  a domaćin i organizator događaja u prepunom Hrvatskom centru bila je zajednica Ujedinjeni Kanadski Hrvata ogranak “Kralj Tomislav”.

„Prvi puta sam u Vancouveru i mogu reći da sam snažno zadivljen emocijom i povezanošću koju osjećate prema Hrvatskoj, a ona je pokazatelj da je vrijednost hrvatskog naroda njegovo zajedništvo, kojem ni prostorne ni generacijske raznolikosti ne predstavljaju prepreku. Ova mladost, kroz pjesmu, glazbu i ples, jamac je očuvanja svih hrvatskih vrijednosti.“ –
naglasio je državni tajnik Milas te zahvalio i čestitao svima na nesebičnom radu, trudu te aktivnostima u kojima će Središnji državni ured i dalje biti podrška i neizostavni partner.

Nakon svečanosti, delegacija je posjetila hrvatsku crkvu Prečisto srce Marijino i susrela se s fra Dujom Bobanom, a posjetili su i Hrvate u Victoriji na Vancouver otoku, gdje je održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Viktorija, najzapadnijom hrvatskom zajednicom. Posjet Kanadi završen je sastankom s predstavnicima Sveučilišta Britanska Kolumbija – UBC te s Mikeom Hurlyem, gradonačelnikom grada Burnaby, u kojem živi veliki broj Hrvata.

Državni tajnik Zvonko Milas boravi u Kanadi 🇨🇦 u kojoj je posjetio hrvatske župe 🇭🇷 u Oakvilleu, Norvalu i Mississaugi…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskePonedjeljak, 7. studenoga 2022.

Autor: CroExpress Datum objave: 11.11.2022.