Autor: CroExpress

Hrvati u Italiji žive već stoljećima u regiji Molise, kuda su doselili u 15. i 16. stoljeću u bijegu pred Turcima. Nažalost, njihov broj se iz godine u godinu smanjuje. Danas Moliški Hrvati žive samo još u tri mjesta u kojima čine većinsko stanovništvo. Prema podacima Centralnog statističkog instituta (ISTAT) u moliškoj provinciji Campobasso 2011. godine živjela su 1.822 Hrvata (2001. godine živjelo ih je 2.081), i to u Kruču (Acquaviva Collecroce) 674, Mundimitru (Montemitro) 454 te u Filiču (San Felice) 694. Radi se o najmanjoj priznatoj jezičnoj manjini u Italiji.

Druga, veća skupina Hrvata, za sada nepriznata kao jezična manjina, živi u sjeveroistočnom dijelu Italije, u pokrajini Furlanija-Julijska Venecija (Friuli-Venezia Giulia). Procjenjuje se da danas u Italiji živi oko 60.000 ljudi hrvatskog podrijetla.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas od 30. rujna do 2. listopada 2016. boravio je u posjetu hrvatskim zajednicama u Rimu i Moliseu.

U petak, 30. rujna 2016., predstojnik Milas u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu prisustvovao je koncelebriranoj sv.misi, koju je predvodio novoimenovani rektor Zavoda prečasni Bože Radoš. Po završetku sv. mise, u prostorijama Zavoda priređen je domjenak za goste i visoke uzvanike te pripadnike hrvatske zajednice u Rimu.

U posjetu moliškim Hrvatima

U subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada 2016., predstojnik Milas boravio je u posjetu hrvatskoj jezičnoj manjini u talijanskoj pokrajini Molise. U organizaciji hrvatske udruge ‘Jedna Musica’ i njezine predsjednice Antonelle D´Antuono i udruge Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima i njezine predsjednice Ivane Miline održan je Prvi susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – MOLIZAIKO 1.

– Hrvati u Moliseu jedan su od najstarijih dijelova hrvatskog rasuća, koji su ovdje došli još krajem 15. stoljeća u bijegu pred osmanlijskim osvajanjima. Stoga, posebno priznanje treba odati potomcima tih doseljenika što već pet stoljeća čuvaju svoj jezik – isključivo usmenom predajom i sami ga nazivaju ‘Na našo’ – rekao je predstojnik Milas tom prigodom i dodao kako je jedan od najsvjetlijih primjera u dugoj borbi moliških Hrvata za identitet svakako Nicola Neri, profesor fiziologije na sveučilištu u Napulju, čije ime danas nosi Osnovna škola u Kruču. Jer njegova posljednja životna želja, koju je daleke 1799. poručio svom hrvatskom narodu bila je ‘Nemojte zabit naš lipi jezik!’
23042013_2097684023.jpg

Kulturna manifestacija MOLIZAIKO 1 započela je u subotu, 1. listopada 2016. otvorenjem izložbe ‘Glagoljica u dječjem oku i srcu’ u dvorištu Osnovne škole ‘Nicola Neri’, a idejni začetnici su joj Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna u Saveznoj Republici Njemačkoj.. Otvorenju ove izložbe prisustvovao je veliki broj djece koja pohađaju ovu školu, pri čemu su u svojim nogometnim dresovima bili vrlo uočljivi i mladi pripadnici hrvatske udruge ‘Isola Croata’.

Nakon izložbe, u prostorijama ‘Literarnog cafea’ u Kruču otvorena je izložba ‘SceawedCITY in Molise’, fotografa iz Hrvatske Darka Kere i Gorana Kuzmanića, u organizaciji udruge Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima i ArtMore iz Splita. Slijedilo je predstavljanje knjige ‘Tege do dicov’ Maria Giorgetta i Giovannia Romagnollia, u organizaciji hrvatske udruge ‘Na našo’ iz Mundimitra.

Prije nastavka programa u izletištu ‘Parco Delle Stelle’, uslijedila je kraća šetnja učesnika ‘MOLIZAIKA 1’ ulicama Kruča. 
4102016_6821667663.jpg

Ovaj izuzetno bogat kulturni program nastavio se u restoranu ‘Parco Delle Stelle’ predstavljanjem izvorne etno-gastronomske ponude moliških Hrvata. U sklopu tog dijela programa, predstojnik Milas otvorio je fotografsku izložbu ‘Moliški Hrvati – nasljeđe koje nestaje’. Naglasio je kako su upravo obitelj i zemlja najčvršće poveznice prošlosti s budučnošću i najjača osnova opstanka jednog naroda. Ovu izložbu organizirala je Hrvatska matica iseljenika, uz autorski doprinos Darka Glavana, Sanje Bacharach Kristofić, Maria Krištofića i Nives Antoljak. Na večeri uzvanicima se pridružio i gradonačelnik Kruča Francesco Trolo.
Državni ured pruža podršku

U nedjelju, 2. listopada 2016., predstojnik Milas održao je sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga u Moliseu i Rimu. Tijekom sastanka razgovaralo se o ulozi Saveza hrvatskih zajednica u Italiji i mogućnosti što bolje koordinacije i povezanosti među hrvatskim udrugama koje djeluju na području Talijanske Republike. Predstojnik Milas naglasio je kako će Državni ured nastaviti s pružanjem pune podrške njihovom radu te iskazao uvjerenje kako će udruge pronaći način za što bolju međusobnu komunikaciju te uvažavanje i potporu.

4102016_9913570159.jpg

Po završetku sastanka uslijedio je kraći posjet i razgledavnje mjesta u kojima žive moliški Hrvati: Acquaviva Collercroce/Kruč, San Felice del Molise/Filić i Montemitro/Mundimitar. U Mundimitru predstojnika Milasa dočekao je gradončelnik Sergio Sammartino te su održali kraći sastanak na temu može li Državni ured pomoći Hrvatima u Moliseu kako bi lakše riješili neka pitanja od važnosti za unaprjeđenje životnih uvjeta na tom području. Po završetku razgovora, predstojnik Milas posjetio je crkvu sv. Lucije, zaštitnice Mundimitra, čiji su kip Hrvati ovdje donijeli još prigodom svog doseljenja početkom 16. st.

Datum objave: 05.10.2016.