Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, zajedno s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, boravi od 29. listopada u pastoralnom pohodu hrvatskim katolicima u Australiji i Novom Zelandu.

Prvoga dana pohodio je Hrvatske katoličke centre u Sydneyju: Summer Hill i Blacktown, gdje je s mnogobrojnim vjernicima slavio euharistiju, a 28 mladih u Summer Hillu i 41 u Blacktownu primilo je i sakrament svete Potvrde. U HKC sv. Antuna u Summer Hillu suslavili su voditelj centra fra Davor Filko i dušobrižnik fra Mato Mučkalović, članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, a pridružio se i slovenski dušobrižnik u Sydneyu fra Darko Žnidaršič. U HKC Gospe velikog hrvatskog zavjeta u Blacktownu suslavio je voditelj centra fra Ivica Pečnik, također zagrebački franjevac.

U nedjelju, 30. listopada, biskup Svalina predvodio je misno slavlje u HKC Marije, Kraljice Hrvata u Wollongongu, gdje je petero mladih primilo sakrament svete Potvrde. Suslavili su ravnatelj Markić i voditelj centra fra Ivo Tadić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je pozdravljajući biskupa istaknuo kako se uz ovo nedjeljno misno slavlje lokalni vjernici rado spominju i 39. obljetnice izgradnje i posvete crkve i blagoslova centra, a uz 12. obljetnicu smrti pozvao je i na molitvu za nekadašnjega voditelja centra fra Andreja Matoca.

Zajedništvo je u Wollongongu nastavljeno zajedničkim ručkom na kojem je sudjelovalo oko dvjesto vjernika. Na sva tri mjesta biskup Svalina je krizmanike potaknuo da ojačani darovima Duha Svetoga još svjesnije žive svoj kršćanski i krsni poziv te da da cijelog života čuvaju povezanost s Bogom i Crkvom. Na koncu misnih slavlja upoznao je nazočne vjernike sa situacijom i izazovima s kojima se susreće Crkva u Srijemu.

Pohod hrvatskim katolicima u Oceaniji biskup Svalina i ravnatelj Markić nastavljaju pohodom hrvatskim katolicima u Aucklandu.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.10.2022.