Na današnji dan 1981. godine na trgu svetoga Petra u Vatikanu izvršen je atentat na papu Ivana Pavla II. Sam papa će kasnije priznati da je čudesno spašen intervencijom Gospe Fatimske koja se slavila toga dana.

Godinu dana kasnije papa je, sada sveti Ivan Pavao II, prvi puta pohodio Gospino svetište u Fatimi i tom je prilikom poklonio svetištu jedan od metaka kojim je bio ranjen, a metak je ugrađen u krunu koja u posebnim prilikama krasi Gospin kip.

Sveti Ivan Pavao II prikazao je Gospi svoju patnju, bol, muku i zahvalu za čudesno spašen život. Premda atentat nije uspio, papa je do kraja života ipak osjećao poslijedice ranjavanja. No, to nije bio razlog da papa ne zatvori tu stranicu, poglavlje svoga života i da nastavi ići dalje.

U ovom trenutku dolazimo do pitanja s početka teksta: Gdje je tvoj metak?

Svatko od nas može navesti barem jedan događaj iz vlastitog života gdje smo, tuđom ili vlastitom krivnjom, bili ranjeni u tjelesnom, duhovnom ili duševnom smislu. Svako je ranjavanje bolno i niti jedno, pa makar i najmanje, nije nebitno. Svaki metak ispaljen u nas otvara jednu ranu koja ako ne nađe svoje zacijeljenje, premda isprva izgledala bezazlena, može biti kobna.

Ivan Pavao II je svoj metak prikazao Onoj u kojoj je Riječ Božja našla plodno tlo, Onoj po čijem je zagovoru i on bio čudesno spašen i bio spreman oprostiti svome atentatoru.

Gdje je tvoj metak?

Jesam li oprostio atentatoru moga života i prikazao Gospodinu metak kojim sam bio ranjen ugrađujući ga duhom u Euharistijsku žrtvu, Gospinu sliku u dragom svetištu,… ili taj metak još nosim u svome tijelu i neprestano krvarim smatrajući se žrtvom koja, možda i nesvjesno, ne želi ozdraviti… ili taj metak nosim u ruci čekajući prvu i svaku drugu priliku da ispalim taj isti metak u osobu od koje sam i bio ranjen?

Gdje je tvoj metak???

Sveti Ivane Pavle II isprosi nam milost iskrenog oprosta, izliječenje rana duha, duše i tijela, te mir srca!Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se još nikada nije čulo da si ti ikoga zapustila koji se tvojoj zaštiti utekao, tvoju pomoć zatražio,tvoj zagovor zaprosio! Ovim pouzdanjem utječem se ja k tebi, Djevice djevica, k tebi, Majko, dolazim ja grešnik i uzdišem: nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti riječi mojih, nego ih milostivo poslušaj i usliši. Amen.


Autor: CroExpress, fra Ivica Vrbić Datum objave: 13.05.2023.