Na Mirogoju je danas pokopana Gizela Đureković, udovica hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, za čiju su likvidaciju osuđeni Mustač i Perković! O tome nitko nije napisao niti riječi… Sramota!, napisao je Velimir Bujanec na svom Facebook profilu.

U devedesetoj godini života u Zagrebu je preminula udovica hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića – Gizela Đureković. Posljednji ispraćaj bio je danas na Mirogoju, a o tome nitko nije izvjestio hrvatsku javnost.

Jedini sin Gizele i Stjepana, Damir Đureković, ubijen je u Kanadi 10. rujna 1987. godine i za to do dana današnjeg – nitko nije odgovarao.

Više od 30 godina života živjela je u samoći, strahu i neizvjesnosti u nadi da će se jednog dana otkriti tko joj je ubio muža i sina. Takva je otprilike životna priča zagrebačke umirovljenice, 90-godišnje Gizele Đureković, udovice istaknutog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kojeg je zloglasna Udba ubila u Njemačkoj 28. srpnja 1983. godine.

Samo četiri godine kasnije gospođa Đureković ostala je i bez sina.

Njegova je smrt u Calgariju u Kanadi okarakterizirana kao samoubojstvo i za tamošnje je pravosuđe taj slučaj odavno završen. Teško da će ikada itko za njega odgovarati.

Đureković je bila službenica u Ini u kojoj je radila sve do odlaska u mirovinu početkom 90-ih godina. Nikada se nije bavila politikom. Teško je podnosila što su mediji mjesecima razvlačili događaje od prije 30 i više godina koji su u njoj budili najbolnije uspomene. Otvarali rane koje nikada nisu zarasle, piše Jutarnji list.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.05.2021.