Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekao je u nedjelju kako je svojim uskrsnućem Isus pokazao kolika je moralna snaga i veličina poniznog čovjeka te da je prava ljudska veličina u poniznosti, jednostavnosti i dobroti.

Predvodeći uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla nadbiskup Hranić kazao je kako je Bog u svome sinu, koji je prethodno bio sveden na najradikalniju nemoć i poniženje na križu, pokazao kako se mir izgrađuje samo odustajanjem od svoje moći i interesa, samo nenasiljem, strpljivošću i praštanjem.

Pokazao nam je kako borba za vlast i utjecaj uvijek dovode do strašnih zlodjela te da je za bahato isticanje sebe i svoje moći potrebno malo truda i snage, ali da je takvo ponašanje najčešće nedostojno čovjeka i jadno, istaknuo je Hranić.

Napomenuo je kako je uskrsnuće pokazalo da smrt pravednika kojeg nepravednici ubijaju iz nekih svojih tobožnjih viših ciljeva nikada nije uzaludna te da smrt pravednika uvijek poništava te njihove više ciljeve i predstavlja početak nečega novoga i puno vrjednijega.

Uskrs ne poništava križ, nego ga potvrđuje, a Bog se zauzeo baš za onoga koji je bio spreman umrijeti i tako posvjedočiti da novi život pripada onima koji su spremni na životne izazove, poraz i smrt, dodao je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.03.2024.