Neki vole Hitlera, neki bi strijeljali izbjeglice… Sve je više izvještaja o desničarskim ekstremistima koji rade za njemačku tajnu službu BND. Predsjednik BND-a sada najavljuje dodatne provjere.

Bruno Kahl, šef njemačke Savezne obavještajne službe (BND), rekao je da za „ekstremiste” nema mjesta u toj organizaciji. „Mi prvi imamo ogroman interes da se oslobodimo svakojakih ekstremista u našim redovima”, izjavio je Kahl za njemački javni servis ARD. On je dodao da provjerava zaposlene i one koji se prijavljuju za radno mjesto kako bi utvrdio jesu li pobornici ili protivnici slobodnog demokratskog poretka.

Razlog što je Kahl, koji rijetko daje intervjue, ipak stao pred kamere jesu sve brojniji izvještaji da neki zaposleni u ovoj službi, koja bi trebala štititi Njemačku od vanjskih utjecaja, imaju veze u ekstremističkom miljeu ili su neonacisti, prenosi Deutsche Welle.

Slučaj jednog političara

Jedan od slučajeva tiče se Björna Hornschua, lokalnog političara desničarske Alternative za Njemačku (AfD) u pokrajini Tiringiji. Kako saznaje ARD, taj čovjek sa činom časnika njemačke vojske je zaposlen u BND-u.

Hornschu je u utorak 7. ožujka najavio da će vratiti svoj mandat u lokalnoj skupštini. Inače, pokrajinski ogranak AfD-a u Tiringiji je pod lupom pokrajinske Službe za zaštitu ustavnog poretka kao „dokazani desničarski ekstremni“ element. Taj ogranak vodi Björn Höcke, lider krajnjeg desnog krila AfD-a.

I sam Hornschu je davao izjave koje, kako navodi javni servis, mogu dovesti u pitanje njegovu privrženost državi. Tako je u jednom videu objavljenom na YouTubeu u vezi s antipandemijskim mjerama rekao: „Na kraju je ova demokracija spala na razinu prividne demokracije.”

U objavama na društvenim mrežama je Hornschu prethodnih godina označavao Njemačku kao „DDR 2.0“, i govorio o „zamjeni stanovništva” (Umvolkung), što je desničarska teorija prema kojoj netko želi zamijeniti tzv. biološko stanovništvo Njemačke doseljenicima.

O tome je pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka još prošle godine informirala BND, kao Hornschuovog poslodavca.

On osobno nije želio odgovarati na pitanja novinara, ali je, nakon što je dobio upit, objavio da napušta Alternativu za Njemačku. „Drukčije ću postaviti prioritete, moram misliti na sebe i svoje zdravlje”, napisao je na Facebooku.

„Patrioti” s kukastim križem

Ranije je javni servis izvještavao i o slučaju profesora Martina Wagenera koji je predavao u BND-ovom centru za obrazovanje sve dok u svibnju prošle godine nije revidirana sigurnosna procjena za njega. Razlog je nađen u Wagenerovoj knjizi „Borba kultura za narod”, u kojoj je branio tezu da njemačka Vlada ima za cilj pretvaranje domicilnog naroda u multikulturno društvo.

Tu je i Carsten L. koji je navodno odavao osjetljive informacije ruskoj tajnoj službi FSB. Kako je pisao tjednik Der Spiegel, on je pred kolegama u BND-u govorio da bi najradije odmah strijeljao tražitelje azila u Njemačkoj. Ranijih godina je uplaćivao male donacije Alternativi za Njemačku.

U listopadu prošle godine je policija u Bavarskoj zaustavila automobil u kojem su bila dva brata (18 i 21 godina). U prtljažniku su im pronađeni molotovljevi kokteli, sjekira, samostrijel te kacigu i nož s ugraviranim znakom „SS“. Mladići su naveli da idu u roditeljsku vikendicu gdje se „igraju rata“. U vikendici su nađeni drugi nacistički simboli i kip Adolfa Hitlera.

Majka tih mladića, Elona B., zaposlena je u BND-u. Kako su rekli njezini susjedi, i ta žena nosi ogrlicu sa crnim Suncem – simbolom kojim neonacisti „zamjenjuju” zabranjeni kukasti križ – kao i da svoje sinove zove „patriotima” te da oni u sobi imaju nacističku zastavu sa svastikom.

Iako Elona B. nije bila predmet kaznene istrage, BND je pokrenuo disciplinski postupak nakon što su mediji izvijestili o slučaju.

„Aktualni slučajevi su za nas dovoljan povod da samokritično i savjesno još jednom provjerimo funkcionira li naš sustav samozaštite”, rekao je šef BND-a Bruno Kahl.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.03.2023.