I usprkos teškom križu, ovaj je skromni svećenik ustrajao u svome pozivu.

Nakon nekoliko godina djelovanja u Svetištu Majke Božje Trsatske kao i ono posljednje u Borovu Naselju pokraj Vukovara, Odlukom Definitorija Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Marko Vuković svoje djelovanje nastavlja kao dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč.

O fra Marku

Marko Vuković rođen je 1963. godine u Sasini, malom mjestu u Banjalučkoj biskupiji. Potječe iz mnogobrojne i skladne obitelji pobožnih roditelja gdje se s još četvoricom braće i sestrom molilo svakoga dana.

Kada je imao osam godina, njegova obitelj preselila je u Otok kod Vinkovaca ‘trbuhom za kruhom’, piše Kroativ.  Pobožni Marko odmah se uključuje u rad župske zajednice i postao ministrant. Na kraju osmog razreda otac ga je upitao što bi želio biti, na što mu je Marko odmah odgovorio kako želi postati svećenik. Nakon toga otac ga je samo zagrlio, rekavši da su on i majka molili kako bi jedno od njihove djece postalo svećenik.

Tragedija koja je obilježila njegov život

Po završetku osnovne škole otišao je u sjemenište Đakovačke biskupije. Dana 4. rujna 1978. godine majka i tata odveli su ga u dječačko sjemenište u Zagreb gdje ga je primio p. Stjepan Fridl.

Nakon večere majka i otac krenuli su iz Zagreba nazad u Slavoniju. Na putu se dogodila prometna nesreća u kojoj su oboje izgubili život. Ostalo je šestero djece od kojih je Marko najstariji. To bolno iskustvo obilježilo je njegov cijeli život. Briga za djecu povjerena je tetki koja ih je držala i održala na okupu.

U Zagrebu je završio prva dva razreda gimnazije (sjemeništa), a druge dvije u Đakovu. Tu je završio i jednu godinu bogosloviji. Nakon toga je nakratko prekinuo fakultet i otišao u vojsku gdje je na promišljao je li njegov svećenički poziv utemeljen. Nakon završetka vojske došao je u Riječku nadbiskupiju i tamo završio treću i četvrtu godinu teologije. Kratko je prekinuo studij, vratio se u Slavoniju gdje je mislio kako je to ujedno i kraj njegova svećeničkog poziva, ali ga je vlč. Tadija Pranjić iz Vinkovaca ohrabrivao i podržavao te preporučio Kotorskom biskupu Ivi Gugiću. Petu i šestu godinu studija završio je u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1990. godine.

Njegova prva svećenička služba bila je u Kotorskoj biskupiji još za vrijeme bivše Jugoslavije pa je u Crnoj Gori započeo svoje svećeničko djelovanje. U ovoj posebnoj, staroj, drevnoj biskupiji kotorskog kraja, zaljevu svetaca (sv. Leopold Bogdan Mandić iz Herceg Novog, bl. Gracija, bl. Ozana Kotorska i službenica Božja Ana Marija Marović) bilo je zahtjevno biti službenik Božji, ali vlč. Marko iz tog razdoblja nosi lijepe uspomene i sjećanja.

Djelovao je u malim mjestima: Risan, Strp, Prčanj, Stoliv, Lepetane, Bogdašići i Krašići pa tako u Crnoj Gori ostaje 25 godina s malobrojnim katoličkim stanovništvom.

Često se propitivao je li ovdje koristan i je li to ispunjenje njegova svećeničkog puta. Činilo mu se kao da je nedovoljno iskorišten, neispunjen u potencijalima uz osjećaj kako bi zasigurno negdje drugdje mogao biti puno korisniji. Svećenik s jako malo pastorala, ali kojega je više puta i biskup znao podsjetiti da je i tom malom stadu potreban pastir, da i to malo stado zaslužuje sv. misu i brigu.

Franjevački red

Još dok je studirao u Rijeci, vrlo rado i često dolazio je na Trsat. Kako mu je sestra od 1987. godine u Beču, dolazio joj je često u posjet i u tim vremenima je pastoralno pomagao franjevcima Hrvatske katoličke misije. Kada je nakon bolesti bio na oporavku kod svojih u Beču, upoznao je pobliže franjevce, a ljubav prema franjevcima i njihovom načinu života sve su više rasli. Presudnu ulogu je odigrao fra Josip Koren, voditelj Misije. On mu je pomogao prepoznati redovnički i franjevački poziv te prikladnost za život u zajednici. U dogovoru s njim i provincijalnim ministrom fra Ilijom Vrdoljakom, opredijelio se za franjevački red kojemu se uvijek divio, kao i sv. Franji pa je konačno tu i završio.

Kad je došao u franjevački red, poglavari su odlučili da prvu godinu formacije (postulaturu) obavi na Trsatu, iako je redovita postulatura u Samoboru. Na Trsatu je, naime, kao svećenik bio najkorisniji, a potreba je bila velika pa je dosta vremena pomagao ispovijedajući. Uz to, redovito je slavio svetu misu i pripremao se za novi način života. Zajednica ga je jako lijepo primila.

2015. g. u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč proslavio je 25. godišnjicu svoje Mlade mise, koja je bila daleke 1990. u rodnom Otoku. U nadahnutoj je propovijedi fra Marko naglasio kako je njegov svećenički poziv krajnje neuobičajen, a uvelike je obilježen nesvakidašnjom tragedijom koja ga je pratila cijeli život. I usprkos teškom križu, ovaj je skromni svećenik ustrajao u svome pozivu te se prisjetio tih dana, teških devedesetih, kada su mu više od svega nedostajali roditelji pa je kod mnogih vjernika u prepunoj bečkoj crkvi opravdano izmamio suze na oči. Kao najstariji morao je zamijeniti i oca i majku pa je sve padove svojih bližnjih teško proživljavao, a radovao se i raduje kao malo dijete svačijem uspjehu.

“Zahvaljujem svima i molim da mi oproste, sestra i braća poglavito. Možda sam katkada bio strog, a puno puta sam trebao biti stroži. Hvala mome biskupu Janjiću te fra Josipu koji je ‘kriv’ za sadašnje moje stanje. Sada ću biti bliži svojima što mi je neopisivo drago”, rekao je tada don Marko u propovijedi.

U petak, 26. kolovoza 2016. u svetištu Majke Božje Trsatske u kapelici zavjetnih darova održan je svečani obred oblačenja franjevačkog redovničkog odijela i to za osmoricu mladića koji su završili godinu postulature, a među njima i Marko. Novi je franjevac ovim činom oblačenja započeo svoju novicijatsku godinu i simboličnim oblačenjem habita ostavljaju starog čovjeka i započinje put ka dubljem nasljedovanju Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga.

Polaganjem prvih zavjeta, u subotu 26. kolovoza 2017., fra Marko je završio godinu Novicijata. Obred je bio u bazilici Majke Božje Trsatske.

Nakon nekoliko godina djelovanja u Svetištu Majke Božje Trsatske kao i ono posljednje u Borovu Naselju pokraj Vukovara, Odlukom Definitorija Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Marko Vuković će svoje djelovanje nastaviti kao dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 30.08.2021.