Hrvatska katolička misija u Željeznom (Eisenstadt) je osnovana 29. lipnja 2022. godine. Dekret o osnivanju biti će pročitan 25. rujna, na prvoj svetoj misi u 10 sati.

”Ovo je povijesni događaj za  Željezansku biskupiju i Gradišće kao i za Austriju”, izjavio je prvi voditelj misije fra Božidar Blažević, inače franjevac Bosne Srebrene te dodao kako će program utemeljenja i misu prenositi Hrvatska radio televizija HRT na prvom programu, dok će popratiti Austrijski ORF i drugi najavljeni mediji.

U slučaju, zbog velikog broja vjernika i zbog straha od korone,  pred crkvom će biti postavljen veliki video zid  i mogućnost za praćenje mise.

Misiju je osnovao Željezanski biskup dr. Egidije Živković prema propisima crkvenoga zakona i o tome obavijestio Hrvatsku inozemnu pastvu.

Voditelj misije je dekretom od 29.lipnja 2022 imenovan mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof.

Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije.

Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt- Željezno sa okolicom gdje živi oko 6.000 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Centar misije će biti u Franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom koji je u vlasništvu biskupije na adresi: Franziskanerkirche , Josef Haydn Gasse 31 , 7000 Eisenstadt.

Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u mjesecu travnju  preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene.

“Planiramo imati svake nedjelje misu u 10 sati  a po potrebi i večernju u 18 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za franjevačku mladež- Framu uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti”, poručuje fra Božidar. 

Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor Pax et Bonum koji je sastavni dio  Gradišćanske udruge Hrvat S.A.M ( Slovačka-Austrija- Mađarska) sa hrvatskom tamburaškom grupom Koprive.

Misu će predvoditi biskup Egidije Živković sa  definitorom fra Vinkom Sičajom, delegatom provincijala Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića uz druge svećenike.

Nakon svete mise biti će Agape za sve goste i vjernike te koncert sa grupom Koprive u prostorijama franjevačkog samostana.


Autor: CroExpress, Francisko Pavljuk Datum objave: 19.09.2022.