Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potpisao je diplomatsku notu Njemačkoj u vezi s odštetom za Drugi svjetski rat, rekao je on u ponedjeljak formalizirajući zahtjev Poljske za odštetom.

Taj je potez uslijedio nakon što su vladajući poljski nacionalisti prošli mjesec procijenili da Njemačka duguje zemlji 1,26 milijardu dolara.

 Njemačka, najveći trgovinski partner Poljske, rekla je da su sva novčana potraživanja povezana s ratom namirena.

“(Nota) izražava stav poljskog ministra vanjskih poslova da strane trebaju poduzeti hitne korake kako bi trajno i učinkovito… riješile pitanje posljedica agresije i njemačke okupacije”, rekao je Zbigniew Rau na konferenciji za novinare.

Oko šest milijuna Poljaka, uključujući tri milijuna poljskih Židova, ubijeno je tijekom rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom nakon pobune 1944. u kojoj je poginulo oko 200.000 civila.

Godine 1953. tadašnji komunistički vladari Poljske odustali su od svih zahtjeva za ratnom odštetom pod pritiskom Sovjetskog Saveza, koji je Istočnu Njemačku, također sovjetski satelit, želio osloboditi obveza.

Poljski vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS) kažu da je sporazum nevažeći jer Poljska nije mogla pregovarati o pravednoj naknadi.

Pokrenuli su zahtjeve za ratnom odštetom otkako su preuzeli vlast 2015. i postavili promicanje poljske ratne žrtve u središnji dio svog pozivanja na nacionalizam.

Borbeni stav prema Njemačkoj, koji PiS često koristi da mobilizira svoje birače, izazvao je napete odnose s Berlinom.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.10.2022.