Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman potvrdio je u četvrtak prije sjednice Vlade da sljedeći tjedan u Hrvatsku stiže američki državni tajnik Mike Pompeo te da će među temama razgovora biti ukidanje viza.

Teme sastanaka bit će zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće, istaknuo je ministar u izjavi za novinare. 

Među članicama Europske unije jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra ne mogu ući u SAD bez vize. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u lipnju da je Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD. 

“U svakom slučaju to je jedan dobar susret. Jačamo transatlantske veze i suradnju”, rekao je Grlić Radman. 

Očekuje se da će se Pompeo tijekom posjeta Hrvatskoj sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. 

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na “opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije”, a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj. 

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se “razgovarati o tome, a o detaljima i datumu (dolaska Pompea) ćete biti na vrijeme informirani”. 

Zemlje sve nesklonije prihvatu migranata 

Hrvatska je prema istraživanju Gallupa objavljenog u srijedu četvrta na popisu zemalja u 2019. koje najmanje prihvaćaju migrante, s indeksom 1,81. Ispred nje su samo Sjeverna Makedonija, Mađarska i Srbija. 

U prethodnom Gallupovu istraživanju indeks Hrvatske bio je 2,39 i Hrvatska je bila deseta po neprihvaćanju migranata.

“Naša pozicija je europska solidarnost. Pratit ćemo rutu, zemlje podrijetla, tranzit, ali ono što je najvažnije da treba poraditi na rješavanju korijenskih uzroka tih migracija”, rekao je u četvrtak Grlić Radman.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 24.09.2020.