Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković posjetio je danas hrvatska mjesta Karaševo, Klokotič i Lupak iz karaševske zajednice, jedne od najstarijih manjinskih hrvatskih zajednica na svijetu.

Jandroković je u  Karaševu posjetio Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj, Etnografski muzej, Tradicionalni dom Hrvata u Rumunjskoj i mjesnu crkvu Marijina uznesenja. 

Srdačnu dobrodošlicu su mu poželjeli, među ostalima, predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj Slobodan Gera, župan Karaš-severinske županije Ioan Dragomir i načelnik karaševske općine Petar Bogdan.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković službeni posjet Rumunjskoj započeo je jučer. Čvrste veze Hrvatske i Rumunjske utemeljene na bilateralnoj suradnji i suradnji u okviru različitih međunarodnih organizacija potvrdili su u utorak predsjednik Hrvatskog sabora i rumunjski premijer koji je Gordana Jandrokovića primio u Bukureštu, prenosi Glas Hrvatske.

Na sastanku s premijerom Nicolaeom Ciucom Jandroković je rekao “kako Hrvatska i Rumunjska svoje partnerske i čvrste veze temelje na dugoročnoj bilateralnoj suradnji, kao i onoj u okviru Europske unije i NATO-a te različitih regionalnih organizacija”, priopćio je Hrvatski sabor.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravio među Karaševskim Hrvatima
FOTO: Hrvatska Grančica

Jandroković je podsjetio da u Rumunjskoj Hrvati žive od 14. stoljeća i da je riječ o jednoj od najstarijih manjinskih hrvatskih zajednica na svijetu.

– Oni su istinski pioniri interkulturnih kontakata i najdragocjenija poveznica između naših zemalja, kazao je, dodavši kako mu je drago da je jedan od parlamentaraca u Zastupničkom domu i predstavnik hrvatske zajednice Slobodan Ghera, predsjednik stranke Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.11.2022.