Josip Ivan Soldo redovnik je salezijanac rođen u Lugu (Zagaje) župa Prozor, općina Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini, od oca Ivana i majke Veronike. Položio je vječne zavjete pred provincijalom Heilemariam Medhin u Etiopiji koji je zastupao Poglavara salezijanske družbe.

Josip je nakon prednovicijata u Zagrebu 2014./2016. boravio je u novicijatu u Rimu Genzano gdje je položio prve zavjete 2016./2017. Završio je bakaleurat iz filozofije u Rimu 2017./2019.  Na asistenciji u Splitu bio je jednu  godinu 2019./2020, dok je drugu godinu bio  u Zagrebu. Jednu  godinu boravio je kao misionar u Addis Abebi 2021./2022.

Trenutno je na studiju teologije u Jeruzalemu, Izrael.

Josip je nakon dublje spoznaje vjere i osobnog odnosa sa Isusom odlučio postati svećenik i još uvijek je u formaciji u salezijanskoj družbi. Josip je zamolio da se molimo za njegovu ustrajnost, javlja Ramski Vjesnik.

Za Katolički tjednik je salezijanac Josip objasnio, dok je još bio bogoslov, kako je u njemu tijekom formacije sazrijevala želja za misijama, što su mu poglavari i odobrili te je poslan u Etiopiju gdje se kroz misionarsko djelovanje nastavlja njegova formacija, nakon čega će nastaviti teološki studij.

„Božji poziv stvar je odnosa s Bogom. Njegov poziv i glas ne može ograničiti prostor, niti ga može razbiti jeka, niti zaglušiti buka, niti ga može izblijedjeti vrijeme jer Božji poziv odjekuje u ljudskom srcu. Tako je i moje srce osjetilo zov Učitelja i ja sam jednostavno rekao: ‘Evo me, mene pošalji’“, rekao je tom prilikom.

Gostujući na HKR-u objasnio je kako salezijanci imaju dosta dug odgojni proces odnosno formativni proces te da su trenutno jedna od najbrojnijih družbi u svijetu.

“Mi nismo primarno misionarska kongregacija, ali trenutno imamo najviše misionara u svijetu. To je bila don Boscova želja i on je već poslao prvu ekspediciju u Argentinu. Sada sam ja član 152 ekspedicije. Vjerujem da me Božja providnost vodi u Etiopiju. Vrhovni poglavar me šalje tamo gdje je mladima sada najpotrebnije. Iskreno ne znam baš puno o Etiopiji, vidio sam da je lijepa zemlja, ali siromašna. Osobno ne vidim neki problem oko toga, ako me već Bog zove onamo i šalje me onda će se On pobrinuti za ostalo”, istaknuo je Josip Ivan Soldo.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.07.2023.