U momčadskim sportovima najveću pozornost izazvao je nastup nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za nastup na europsko prvenstvo, dok je u pojedinačnim konkurencijama ova godina protekla u nastojanju sportaša da izbore plasman na Olimpijske igre koje će se od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. održati u Tokiju.

‘Vatreni’ izborili 11. veliko natjecanje

Premda je to bila godina s nekoliko manjih šokova, hrvatska nogometna reprezentacija ispunila je glavni cilj, a to je plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine. Bit će to 11. veliko natjecanje na kojem će nastupiti ‘Vatreni’, od proglašenja neovisnosti propustili smo tek po jedno svjetsko (2010) i europsko prvenstvo (2002).

Jednako je važno što je izbornik Zlatko Dalić u organizam ‘Vatrenih’ unio svježu krv (Dominik Livaković, Bruno Petković, Mislav Oršić, Dino Perić..), dok je dio mlađih igrača koji su i prije bili u kombinacijama, sazrio (Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Mateo Kovačić), pa je gotovo bezbolno odrađeno pomlađivanje ekipe.

‘Vatreni’ će na EURO-u koji će se održati idućeg ljeta diljem ‘Starog kontinenta’ igrati u skupini D protiv Engleske, Češke, te jedne od ekipa iz kvarteta Škotska, Norveška, Srbija, Izrael. Protiv ‘Gordog Albiona’ igrat ćemo na Wembleyju, a preostale dvije utakmice u skupini u Glasgowu. Svjetski doprvaci su protekle godine odigrali 10 utakmica, osam službenih i dvije prijateljske. Ostvarili su šest pobjeda, te po dva remija i poraza. Izgubili smo od Mađarske u Budimpešti u kvalifikacijama za EURO, te u prijateljskom susretu od Tunisa u Varaždinu. Za zaborav je bio i naš nastup u Bakuu protiv Azerbajdžana (1-1) gdje smo prosuli dva važna boda u borbi za EP. Nismo briljirali niti u Walesu (1-1), međutim protiv Slovačke u Trnavi Dalićeve trupe su odigrale jednu od najboljih utakmica posljednjih godina. Na koncu smo slavili sa 4-0, a Slovaci mogu biti i sretni što su primili samo četiri gola.

Protiv Slovaka smo igrali i ključnu, posljednju utakmicu kvalifikacija. Za potvrdu prvog mjesta u skupini trebala nam je pobjeda na Rujevici. Slovačka je povela sa 1-0, no svjetski doprvaci su u nastavku proradili okrenuvši rezultat s tri gola za potvrdu prvog mjesta i plasman n EP.

Dodajmo kako je hrvatska nogometna reprezentacija 2019. godinu završila kao šesta reprezentacija na ljestvici Međunarodne nogometne federacije. Izabranici Zlatka Dalića tako godinu završavaju iza prvoplasirane Belgije, svjetskog prvaka Francuske te Brazila, Engleske i Urugvaja, a ispred europskog prvaka Portugala te Španjolske, Argentine i Kolumbije.

Dinamova godina za pamćenje

Premda navijači Dinama još uvijek žale za izgubljenim europskim proljećem u Ligi prvaka, iza ‘Modrih’ je godina za pamćenje. Bila je to godina u kojoj su Nenad Bjelica i njegovi odabranici pomaknuli neke granice. U proteklih 12 mjeseci Dinamo je osvojio prvenstvo i Superkup, nakon skoro pola stoljeća dočekao jednu europsku utakmicu na proljeće, te bio na korak do plasmana u osminu finala Lige prvaka. Nekoliko igrača Dinama probilo se do hrvatske reprezentacije, pri čemu su Bruno Petković i Dominik Livaković čvrsto ugrabili dres ‘Vatrenih’, dok je Dani Olmo osvoji Europu u dresu španjolske U-21 vrste i postao član A vrste ‘Furije’.

Dinamo je u protekloj godini odigrao čak 58 utakmica, a upisao je samo devet poraza – pet u Europi i četiri u domaćim natjecanjima. Manchester City uspio je ‘Modre’ svladati dvaput, svi ostali samo jednom. Viktoria Plzen, Benfica, Atalanta, Hajduk, Rijeka, Osijek i Varaždin. Dinamo je ove godine odigrao nekoliko “povijesnih utakmica”. Posebno pamtimo pobjedu protiv Viktorije Plzen 3-0 u uzvratnom susretu 16-ifine finala Eurospke lige. Nakon što je u prvom susretu izgubio sa 1-2, Dinamo je u uzvratu ‘pomeo’ Čehe izborivši plasman u osminu finala Europske lige. Nakon što je 49 minuta čekao ‘europsko proljeće’ Dinamo je ove godine otišao i korak dalje. Lako se moglo dogoditi da europska priča ne stane u osmini finala, no Benfica je za nijansu bila bolja. No, ostat će upisano kako je hrvatsku prvak u prvom susretu slavio protiv portugalskog velikana sa 1-0, a u uzvratu pao tek nakon produžetaka. Na startu ove sezone ‘plavi uragan’ je slomio i Atalantu u Ligi prvaka sa čak 4-0.

‘Modri’ su u skupini osvojili velikih pet bodova što im se do sada nikada nije uspjelo i samo je ‘ludih’ pet minuta nadoknade protiv Šahtara razlog zašto Dinamo i drugu sezonu u nizu ne igra u europskom proljeću. Naime, Dinamo je do nadoknade vodio 3-1, no Ukrajinici su uspjeli izjednačiti na 3-3. Na koncu, se to pokazalo presudnim za rasplet u skupini. Dinamo je ove godine pamti i povijesnu peticu na Rujevici. Dinamo je u dvoboju 15. kola Prve HNL razbio Rijeku sa 5-0 ostvarivši najuvjerljiviju pobjedu u povijesti međusobnih susret. Dodajmo kako su ‘Modri’ zaključili ovu godinu sa velikih 12 bodova više od Hajduka i 13 bodova više od Rijeke, pa možemo očekivati 21. naslov hrvatskog prvaka u vitrinama kluba iz Maksimirske 128.


Odličnu godinu Dinama upotpunili su i ‘modri klinci’ izborivši plasman u play-off juniorske Lige prvak u kojem će u veljači igrati protiv kijevskog imenjaka. Mlada momčad Dinama, koju vodi Igor Jovićević, je osvojila drugo mjesto u skupini C Lige prvaka iza Atalante, te ispred Manchester Cityja i Šahtara. Utakmica play-offa na rasporedu je 12. veljače u Kijevu, a igra se samo jedna utakmica.


Tri odličja vaterpolista s tri velika natjecanja


Hrvatski vaterpolisti su i u predolimpijskoj 2019. godini nastavili s tradicijom osvajanja odličja na velikim natjecanjima.Tako su se odabranici Ivice Tucka na sva tri ovogodišnja natjecanja, završnom turniru Eurokupa, završnom turniru Svjetske lige te na Svjetskom prvenstvu, penjali na pobjednička postolja osvajajući dvije srebrne i brončanu medalju.

Na završnom turniru Eurokupa, koji je u travnju održan u Zagrebu, ‘Barakude’ su imali dva cilja: obraniti zlatno odličje osvojeno godinu dana ranije na turniru u Rijeci te izboriti plasman na završni turnir Svjetske lige. Pobjedom u polufinalu nad Španjolskom ostvarili su drugi cilj koji im je omogućio nastavak borbe za plasman na OI u Tokiju, ali nisu uspjeli obraniti naslov iz Rijeke jer su ih u finalu pobijedili Mađari s 8-10 (2-2, 1-3, 2-3, 3-2). Mađari su bolje otvorili utakmicu i poveli s dva gola razlike da bi u zadnju četvrtinu ušli su s vodstvom od 8-5 i to im je bilo dovoljno za pobjedu i osvajanje ovogodišnjeg Eurokupa.


Odličnim igrama hrvatski su reprezentativci rutinski izborili plasman i u finale Svjetske lige, koja se od 18. do 23. lipnja održala u Beogradu. Protivnik u finalu bila je reprezentacija Srbije, a u vaterpolskom ‘klasiku’ Hrvatska je nakon 9 minuta igre vodila sa 4-1. No, u drugoj četvrtini Srbija je zabila pet golova u nizu i prelazi u vodstvo. Hrvatski vaterpolisti brzo su se oporavili od šoka i u trećoj četvrtini ponovno su u prednosti. Minimalno vodstvo Hrvati su držali i većim dijelom zadnje dionice, ali je u završnici briljirao kapetan srpske reprezentacije Filip Filipović, koji je zabio tri pogotka, uključujući i peterac 17 sekundi prije kraja za pobjedu 12-11. Pokušala je Hrvatska u posljednjih 17 sekundi doći do izjednačenja, i vratar Marko Bijač je krenuo u napad i upravo je on dobio priliku za zadnji šut, ali je bio neprecizan.


Ipak najvažnije natjecanje ove godine bilo je Svjetsko prvenstvo održano od 12. do 28. srpnja u Južnokorejskom gradu Gwnngju, na kojem, istina, odabranici Ivice Tucka nisu uspjeli obraniti naslov svjetskih prvaka, koji su osvojili na prethodnom SP 2017. u Budinpešti, ali su nastavili kontinuitet osvajanja odličja na svjetskim prvenstvima. Sjajno su igrali hrvatski reprezentativci u Južnoj Koreji sve do polufinalne utakmice u kojoj su poraženi od Španjolske s 5-6 (1-2, 1-2 , 0-2, 3-0). Španjolci su se još jednom potvrdili da su na svjetskim prvenstvima ‘neugodni protivnici za Hrvatsku’ jer su i u trećem međusobnom susretu na mundijalima pobijedili ‘Barakude’. Bila je to jedna od najlošijih utakmica hrvatske reprezentacije uopće, posebno u napadu, jer su u prve tri četvrtine zabili samo dva gola. Španjolci su pobjedom izborili plasman u finale, a Hrvatska se morala ‘zadovoljiti’ utakmicom za treće mjesto gdje su čekali neugodni Mađari koje su u drugom polufinalnom susretu poraženi od selekcije Italije.

U utakmici za brončano odličje Hrvatska je svladala reprezentaciju Mađarske sa 10-7 (2-1, 2-2, 2-2, 4-2). Sjajnu utakmicu odigrao je Maro Joković koji je postigao čak šest pogodaka, dok su po jedan gol dali Luka Lončar, Lovre Miloš, Anđelo Šetka i Hrvoje Benić. Tako su hrvatski vaterpolisti nastavili neprekinuti niz osvajanja odličja na svjetskim prvenstvima na kojima smo osvojili sedam uzastopnih medalja (dva zlata, srebro i četiri bronce). Niz je počeo još 2007. u Melbourneu osvajanjem zlata, uslijedile su bronce 2009. (Rim), 2011. (Šangaj) i 2013. (Barcelona), srebro 2015. u Kazanu i zlato 2017. u Budimpešti.

U finalnoj utakmici Španjolci, nakon odlične utakmice protiv Hrvatske u polufinalu nisu imali ni snage ni koncentracije suprostaviti se reprezentaciji Italije koja je nakon uvjerljive pobjede od 10-5 osvojila titulu svjjetskih vaterpolskih prvaka.

Uspješni su bili i naši klubovi od kojih su čak tri sudjelovala u ovogodišnjoj Ligi prvaka u kojih zagrebačka Mladost i dubrovački Jug Ao imaju realne izglede za plasman na završni turnir među osam najboljih klubova Starog kontinenta, dok je naš treći sudionik Lige prvaka splitski Jadran ostao bez završnice.

Po tradiciji na kraju godine izabran je i najbolji vaterpolist u 32 izboru zagrebačkog Večernjeg lista , a za najboljeg vaterpolista Hrvatska u 2019. godini izabran je Maro Joković.


Svjetsko i europsko zlato braće Sinković

Godina 2019. u hrvatskom veslanju protekla je u dominaciji braće Valenta i Martina Sinkovića koji su u dvojcu bez kormilara osvojili naslove svjetskih i europskih prvaka. Najuspješnija braća hrvatskog sporta u predolimpijskoj godini nisu dopustili iznenađenja, pobjednički su odradili sve važne utrke i s pravom su veliki favoriti za zlato na Olimpskim igrama u Tokiju.

Sinkovići su početkom lipnja osvojili su zlatnu medalju na Europskom veslačkom prvenstvu u švicarskom Luzernu. Braća su na dominantan način obranili naslov europskih prvaka, a ukupno sada imaju četiri zlata sa europskih prvenstava. Finalnu utrku Sinkovići su započeli jako i već na 500 metara su imali više od dvije sekunde prednosti, a na pola staze su i povećali svoje vodstvo. Dokraja su Zagrepčani mirno kontrolirali utrku i prvi prošli ciljem u vremenu od 6:22.460 minuta ispred Rumunja Mariusa Vasilisa Cozmiuca i Cipriana Tudose (6.24.530) i Španjolaca Jaimea Canaleja Pazosa i Javiera Garcije Ordoneza (6:26.310).

Bila je to jedna od najdominantnijih utrka Sinkovića u njihovoj karijeri i najava da hrvatska braća kreću i po zlato na Svjetskom prvenstvu u Linzu krajem kolovoza. Valent i Martin su u finalu SP-a dominirali od prvog do posljednjeg zaveslaja i ciljem prošli sa 3.19 sekundi prednosti ispred drugoplasiranih Novozelanđana Thomasa Murraya i Michaela Brakea.Broncu su osvojili Australci Sam Hardy i Joshua Hicks sa 7.53 sekundi zaostatka za Sinkovićima.Braća Sinković su već nakon prvih 500 metara imali dužinu čamca prednosti ispred Novozelanđana, do polovice staze ta je prednost narasla na više od dužine i pol čamca ispred najbližih pratitelja, dok su treći Australci i četvrti Talijani već tada zaostajali za više od pet sekundi.Iako je izgledalo da se u trećem dijelu staze Novozelanđani približavaju, Valent i Martin Sinković su silovitim finišem još povećali svoju prednost i pobijedili.

Za braću Sinković ovo je šesto zlato sa svjetskih prvenstava, po dva su puta bili najbolji u četvercu na pariće s Davidom Šainom i Damirom Martinom (2010, 2013), dva puta u dvojcu na pariće (2014, 2015) i dva puta u dvojcu bez (2018, 2019). Uz to, imaju i srebro iz dvojca bez 2017. i broncu iz četverca na pariće iz 2011.

Krajem godine apsolutnu dominaciju Sinkovića potvrdio je Međunarodni veslački savez (FISA) jer su proglašeni su najboljom muškom posadom godine. Sinkovići su ovu nagradu prvi put dobili prije tri godine, nakon osvojenog olimpijskog zlata u dvojcu na pariće.

Damir Martin je u finalu samaca na EP-u zauzeo peto mjesto s vremenom od 6.55.590 minuta, a osvojio je i drugo mjesto u B finalu samaca na Svjetskom prvenstvu i tako izborio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.Na EP-u u Luzernu je Luka Radonić u finalu lakih samaca zauzeo četvrto mjesto s vremenom od 7:06.490 minuta.




Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 21.12.2019.