PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

06.06.2020
tekst
tekst

Sport

PRVI PUT U POVIJESTI Hrvatska, Danska i Norveška domaćini Svjetskog prvenstva za rukometaše 2025.

Foto: Croatia-Denmark-Norway IHF Men Handball Championship 2025/HRS

Foto: Croatia-Denmark-Norway IHF Men Handball Championship 2025/HRS

Hrvatska, Danska i Norveška bit će domaćini Svjetskog prvenstva za rukometaše 2025. godine, odlučila je u petak u Kairu Svjetska rukometna federacija (IHF). Hrvatski gradovi domaćini su Zagreb, Split, Varaždin, Poreč i Dubrovnik, zatim Kopenhagen i Herning u Danskoj, i Trondheim, Stavanger ili Dramen, te Oslo u Norveškoj, objavio je Hrvatski rukometni savez.

Br. pregleda: 1325

CroExpress/Hina

Na prvenstvu će sudjelovati 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina. Natjecanja u četiri skupine održavala bi se u Hrvatskoj, a po dvije skupine u Danskoj i Norveškoj. U drugi krug plasirat će se po dvije reprezentacije iz svake skupine i tih 16 momčadi bit će podijeljeno u četiri skupine. Dvije skupine igrat će se u Hrvatskoj, a po jedna u Danskoj i Norveškoj. Dva četvrtfinala i jedno polufinale igrat će se u našoj zemlji, jedno četvrtfinale u Norveškoj, a u Danskoj jedno polufinale i četvrtfinale. Oslo će biti domaćin finalnog vikenda, odnosno finala i utakmice za treće mjesto.
Hrvatska će također biti domaćin utakmica za poredak od 17. do 32. mjesta.

Svih 19 članova Izvršnog odbora jednoglasno je podržalo kandidaturu ove tri zemlje
, koje su rukometne velesile. Naime, rukometaši Danske su aktualni svjetski i olimpijski prvaci, Hrvatska ima 14 medalja s velikih natjecanja, a prije nešto više od mjesec dana osvojila je srebro na EP-u. Norveška je na posljednja dva svjetska prvenstva bila srebrna, a u siječnju je na EP-u osvojila broncu.

Hrvatsku delegaciju na predstavljanju kandidature činili su predsjednik Tomislav Grahovac, glavni tajnik Damir Poljak i direktor marketinga Silvijo Njirić
. U 15-tak minuta, koliko je trajala službena prezentacija, pokazana su dva kratka filma. Jedan nosi naslov 'Inspired by handball' s osnovnom porukom vratimo djecu u dvorane, odnosno pomozimo im da se u ovoj digitalnoj eri maknu od mobitela i igraćih konzola te da dobiju priliku da se bave sportom, odnosno rukometom. Drugi film je pokazao ljepote tri zemlje domaćina, gradove i dvorane u kojima će se igrati, raspored natjecanja, ali i sve druge aspekte tog logistički vrlo zahtjevnog natjecanja.

'Jako smo sretni što smo dobili ovo prvenstvo. To je prvi put u povijesti da ga zajednički organiziraju tri zemlje. Svaka zemlja, osim što je jaka rukometna nacija, ima i iznimno veliko iskustvo u organizaciji najvećih natjecanja. Ne sumnjam da će Hrvatska ponovno biti sjajan domaćin kao što je to bilo 2003. i 2009. godine kada smo organizirali najprije žensko, a zatim i muško svjetsko prvenstvo. Misao vodilja, koju smo ponudili i promovirali tijekom kampanje, bila je vratiti djecu u dvorane, omogućiti im da se bave sportom, a posebno rukometom. IHF je to prepoznao i odao nam priznanje za tu ideju. Mi ćemo na tome raditi jako puno sljedećih godina', izjavio je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.

Hrvatska je bila domaćin Svjetskog prvenstva za rukometaše 2009. godine, Danska će po treći puta u svojoj povijesti (1978, 2019, 2025) biti domaćin najveće rukometne smotre, dok će Norveška prvi puta ugostiti najbolje svjetske rukometaše.

29.02.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.