Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je u subotu razriješenom ministru Darku Horvatu jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je 2018. zajedno s tadašnjom pomoćnicom, na poticanje četvero suosumnjičenih, nezakonito dijelio višemilijunske bespovratne poticaje.

Horvatu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je, na osobni zahtjev, premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti.

Premijer Plenković je ranije u subotu nakon uhićenja sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi Horvata jer smatra da je ono nerazmjerno, a tajming uhićenja čudan. Iz Uskoka su, nakon istražnog ročišta, poručili da “nije bilo nikakvog tajminga” i da “postupaju kad prikupe dokaze”.

Uskok, na čiji zahtjev je Horvatu određen pritvor, predložio je ispitivanje 11 svjedoka, od čega su njih osmero zaposlenici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Odvjetnik: Horvat negirao krivnju i detaljno iznio obranu

Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak je kazao nakon istražnog ročišta kako njegov branjenik negira krivnju i da je detaljno iznio obranu, navodeći kako je sve odluke koje je potpisao donijela drugookrivljena Ana Mandac.

Uskok je ranije izvijestio kako je na temelju policijske kaznene prijave donio rješenje o provođenju istrage protiv Horvata i njegove nekadašnje zamjenice Ane Mandac, ali i još četvero suosumnjičenika. 

Prema ranijim neslužbenim informacijama, uz Horvata i Mandac, u ovom su slučaju osumnjičeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.   

Uskok je, ne objavivši identitete okrivljenika, priopćio da se Horvat i Mandac sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, a Tolušić, Žunac, Mišković i Milošević za pomaganje i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Podijelili 2,6 milijuna kuna

Uskok je izvijestio da sumnja kako je Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Ane Mandac višekratno tražili Tolušić, Milošević, Žunac i Mišković.

Tužiteljstvo je preciziralo kako Horvata sumnjiči da je u svojstvu ministra najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava, lažno navodeći da su potrebne za provođenja Programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina’’ za 2018. godinu.

Uskok dodaje da je Horvat u svojstvu ministra zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu dodjele poticaja, iako su oboje znali da ti “gospodarski subjekti” ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava te unatoč tome što su s time upoznali ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu.

Horvatova pomoćnica Ana Mandac je otišla s dužnosti nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, dok je Tolušić napustio Vladu u srpnju 2019., zajedno s tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a koja je također osumnjičena u jednom od krakova afere Vjetroelektrane.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.02.2022.