U Hrvatskoj katoličkoj župi München, u crkvi St. Michaela, 6. svibnja održana je Prva sveta pričest. U najmnogoljudnijoj hrvatskoj župi izvan domovine, Prvoj pričesti je pristupilo 154 djece.

Djecu su pripremali sestra školskih sestara franjevki Viktorija i pastoralna suradnica župe Ana Marija Andrijević, a njihov trud bio je očigledan s obzirom na to kako su prvopričesnici savršeno izmjenjivali čitanja, recitacije i prinošenje darova. Cjelokupna svečanost je bila u duhu ove savršenosti.

U Münchenu održana Prva sveta pričest za 154 djece u najmnogoljudnijoj hrvatskoj župi izvan domovine
FOTO: CroExpress


Fra Petar Klapež župnik u Münchenu je predvodio ovo uistinu posebno euharistijsko slavlje. U svojoj propovijedi se spustio među prvopričesnike za početak naglasivši kako je ovo samo njihov dan i da su u ovaj dan njihove molitve posebno drage Gospodinu. Iako je župnik među prvopričesnicima privukao još veće simpatije svojim entuzijastičkim i razdraganim pristupom, također je nastojao i ozbiljno ih upozoriti da im ovo ne bude pričest samo za “danas” ,nego da nastoje što češće pristupati ovom sakramentu i da svoje roditelje potiču na isto.

Fra Petar se u svojoj propovijedi obratio i roditeljima i zahvalio im se što su održali obećanje dano na krštenju djece da će ih voditi kršćanskim putem. Također je naglasio kako Hrvatska katolička župa München ove godine slavi 75. godišnjicu utemeljenja te je se zahvalio bakama djedovima koji su sačuvali tradiciju ove hrvatske župe. Doznali smo da je bilo i nekoliko obitelji koji su četvrta generacija u ovoj župi.

U Münchenu održana Prva sveta pričest za 154 djece u najmnogoljudnijoj hrvatskoj župi izvan domovine
FOTO: CroExpress

Djeca su obnovila krsna obećanja koja su za njih na krštenju izgovorili njihovi roditelji, taj prizor je rijetko koga mogao ostaviti ravnodušnim. Djeca su u uglas, složno odgovarala tako da bi se na svaki njihov odgovor mogli naježiti od prekrasnog zvuka. A kad smo kod prekrasnih zvukova u crkvi treba posebno istaknuti da je ovo svečano slavlje uveličao župni diječiji zbor koji vodi školska sestra franjevka Nikolina Bilić.

Ova cjelokupna slika koju smo mogli proživjeti u Münchenu je pravo lice kršćanstva i vjere u primjeru djece. Koliko bi svijet bio ljepše mjesto kada bi mi odrasli kao današnji prvopričesnici u Münchenu nestrpljivo čekali da primimo Kristovo tijelo u svoja “čista prsa”, a dok čekamo da s osmjehom i oduševljenjem složno pjevamo Kristu u čast.


I na kraju da se tako srčano pozdravljamo i poštivamo kao oni danas ispred crkve kad trče jedan drugom u zagrljaj, a nisu se vidjeli od prethodnog dana i ispovijedi.

U Münchenu održana Prva sveta pričest za 154 djece u najmnogoljudnijoj hrvatskoj župi izvan domovine
FOTO: CroExpress

Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 07.05.2023.