Hrvatski kulturni tjedan u San Pedru otkriva četiri stoljeća Hrvata u Americi – Istraživači, avanturisti i vizionari.

U sklopu Hrvatskog kulturnog tjedna, manifestacije koja slavi bogatu hrvatsku baštinu, održat će se iznimno zanimljivo predavanje o povijesti Hrvata u Americi. Predavanje će biti održano u San Pedru, a glavni gost predavač bit će dr. Tomislav Matić, istaknuti povjesničar iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Tijekom manifestacije, koja se održava u prekrasnom okruženju Hrvatskog doma u San Pedru, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u raznovrsnim kulturnim događanjima, a jedan od vrhunaca bit će predavanje dr. Tomislava Matića. Predavanje će se fokusirati na četiri stoljeća hrvatske prisutnosti u Americi te istražiti ulogu Hrvata kao istraživača, avanturista i vizionara.

Predavanje započinje u 12 i30 sati i bit će održano na engleskom jeziku kako bi se omogućilo što većem broju posjetitelja da u potpunosti razumiju povijesne i kulturne teme koje će biti obuhvaćene. Dr. Tomislav Matić će otkriti zanimljive pojedinosti poput razloga zbog kojih su Hrvati istraživali Kaliforniju, zašto je dio Meksika dobio ime po čovjeku iz Varaždina te koji je bio prvi hrvatski brod koji je pristao u Honolulu. Također će istražiti tko je organizirao prve hrvatske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo fascinantno predavanje pružit će uvid u iznenađujuće povijesne činjenice o sudjelovanju Hrvata u američkoj povijesti. Od zlatne groznice u Kaliforniji i kitolovačkih ekspedicija na Aljasci do znanstvenika čija su otkrića činila čuda.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.05.2023.