Najveći požar je na otoku Eviji istočno od glavnoga grada, gdje je do sada evakuirano na desetke sela i tisuće ljudi, dok je vatra progutala šume i domove na sjeveru otoka.

Tjedan dana Grčku je razaralo čak 586 šumska požara diljem zemlje u vrijeme toplinskog vala i snažnog vjetra. Nažalost, razmjeri štete su nadasve veliki. Riječ je o, kako otkriva snimka dronova i satelita, o tisućama hektara spaljenog terena.

U požarima ima i poginulih, a nastradali su objekti i stotine kuća. U Grčku je u nedjelju Europska unija poslala devet vatrogasnih zrakoplova, gotovo 1000 vatrogasaca i 200 vozila

Grčki premijer Kiriakos Micotakis ispričao se u ponedjeljak za popuste vlasti u borbi protiv katastrofalnih požara i odobrio 500 milijuna eura pomoći ljudima koji su izgubili domove i imovinu te za pošumljavanje opožarenih područja.

Dok požari i dalje bjesne, a vlada procijenjuje prve štete, Mitsotakis je došao na televiziju kako bi se javno ispričao i obećao da nitko neće biti pošteđen odgovornosti, ali je istovremeno pozvao na jedinstvo nacije.

Razmjeri štete paraju nam srce. Ispričavam se zbog gubitaka koje ste pretrpjeli”, rekao je Mitsotakis. “Potpuno razumijem bol naših sugrađana dok su gledali svoje spaljene kuće i imovinu. Otkrit ćemo sve propuste i nitko neće izbjeći odgovornost”.

Premijer je obećao da će vlada stati uz sve stradale i odobrio 500 milijuna eura za regije Evia i Attica kod Atene. O ostalim mjerama pomoći ministri će raspravljati u utorak.

“Oni koji su izgubili domove i imovinu će biti obeštećeni. Spaljena područja biti će pošumljena”, rekao je Mitsotakis, dodajući da “klimatska kriza kuca na vrata čitavog planeta”.

Podsjetio je da su hitne službe bile suočene s čak 586 šumskih požara po cijeloj Grčkoj, u vrijeme toplinskog vala. Zahvalio je zemljama koje su uputile pomoć te brojnim dobrovoljcima koji su pomagali vatrogascima.

Pomoć Grčkoj upitilo je nekoliko zemalja uključujući Hrvatsku, Francusku, Egipat, Švicarsku i Španjolsku. Hrvatska je Grčkoj poslala kanader i devet vojnika.

Šumski požari koji su u proteklih tjedan dana progutali goleme šumske površine i primorali tisuće ljudi na bijeg i dalje nesmiljenom žestinom gore u brojnim dijelovima zemlje.

Najveći požar je na otoku Eviji istočno od glavnoga grada, gdje je do sada evakuirano na desetke sela i tisuće ljudi, dok je vatra progutala šume i domove na sjeveru otoka.

Požari su izbili prošli tjedan tijekom najgoreg toplinskog udara u tri desetljeća.

Temperature su u međuvremenu nešto pale, ali bi tijekom tjedna mogle opet porasti pa je rizik od ponovnog rasplamsavanja požara i dalje velik.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.08.2021.