PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

28.02.2020
tekst
tekst

Vjera

5. KOLOVOZA Gospa Snježna! Danas imendan slavi Snježana, Nives, Nevija, Snješka i Snježa!

Službeno se Gospin spomendan naziva Obljetnica Posvete Svete Marije Velike.

Br. pregleda: 1213

Autor: CroExpress

To je slavna rimska bazilika zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brezuljku dao sagraditi papa Liberije (352.-366.), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na upomenu što je Efeški sabor god. 432., proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, svečano posvetio Presvetoj Bogorodici papa Siksto III. Ona je sve do dana današnjega najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskom Zapadu.

Građena je u stilu staro kršćanskih bazilika s monumentalnim stupovljem, te velebnim mozaicima. U njoj su duhovni velikani našega stoljeća: papa Pio XII., i kardinal Alojzije Stepinac služili svoju Prvu Misu, a davno prije njih sv. Ignacije Loyolski. U crkvi je grob sv. Jeronima, sv. Pija V., te milosna Gospina slika zvana 'Spasenje rimskoga puka'.

Raniji pučki naziv 'Sancta Maria ad nives' - Snježna Gospa, veže se uz legendu po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza na Eskvilinu pao snijeg. Po toj legendi koja je nastala u XIII.st., Bogorodica se ukazala u noći 5. kolovoza 352.g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu, naređujući im da Njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći.

I tako je u noći, 5. kolovoza usred ljeta pao snijeg na brežuljku Eskvilinu u Rimu. Crkva se zove i 'Sancta Maria ad praesepe' - Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV.st. načinjena spilja, nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus. U toj je kapelici sv. Ignacije Loyolski na sam Božić s velikom pobožnošću i u suzama služio svoju Prvu Misu. Za nju se pripremao velikim duhovnim zarom godinu i pol dana, jer je bio ređen još prije 24. lipnja 1537.g., a Prvu Misu služio na Božić 1538.

Kako je današnji spomendan vezan uz Efeški sabor, dobro je prisjetiti se da je baš taj sabor dao silan zamah kako teološkom naučavanju o Blaženoj Djevici Mariji, tako i pobožnosti prema Njoj.

Je li moguće spojiti legendu i vjeru? Otac Corrado Maggioni primjetio je kako su različiti sadržaji o predaji o čudesnom događaju i u sadržaju vjere, ali jednako govore o čudesima. S jedne strane imamo čudo snijega, znak koji dolazi s neba, Blažena Djevica koja traži gradnju crkve; a s druge, sadržaj vjere povezan s ovom bazilikom, a to je Marijino božansko Majčinstvo.

Tako je Marija Djevica prvo čudo, a vjera nas podsjeća upravo na čudo Bl. Dj. Marije. Ona je postala Božji dom, Božji hram. Ne smije nam, međutim, promaći činjenica da nas posvećenje Bazilike Svete Marije Velike podsjeća na veliko čudo koje je Svemogući učinio za naše spasenje, i koje se nalazi u Djevici Mariji.

Ona je Božje krilo, Božji dom, Božji hram; ne možemo pogriješiti ako se utječemo Njoj svaki put kad uistinu želimo susresti Boga živoga. Posvećenje bazilike Svete Marije Velike znači ponovno otkriti što znači život u Kristu, te postati i mi sami Kristovo boravište u zajedništvu po primjeru Majke Božje.

Za nas Hrvate je zanimljivo i značajno da je u toj bazilici grob Pape Siksta V., koji je podrijetlom Hrvat!

Od srca želimo sretan i blagoslovljen imendan dragim slavljenicama, koje slave svoje ime; Snježana, Nives, Nevija, Snješka Snježa. Pratio vas zagovor Blažene Djevice Marije - Gospe Snježne, uvijek!


Molitva Gospi Snježnoj

Zdravo, Ti koja si u svom svetom djevičanskom krilu obuhvatila onoga koji je neizmjeran i koji se ne može obuhvatiti.

Po Tebi se slavi sveto Trojstvo i iskazujemo mu poklon; po Tebi je slavljen predragocjeni križ i klanjaju mu se po svemu svijetu; po Tebi se raduje nebo; po Tebi se vesele anđeli i arkanđeli; po Tebi bježe zli dusi; po Tebi je s neba odstupio zavodnik đavao; po Tebi je stvorenje što je palo uzeto u nebo; po Tebi je svekoliko stvorenje, sapeto prije otrovima idola, dospjelo do spoznaje istine; po Tebi se vjernicima ostvaruje sveto krštenje; po Tebi ulje radosti; po Tebi su po svemu svijetu zasnovane Crkve; po Tebi se narodi vode pokori. Amen!

05.08.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.