PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.06.2020
tekst
tekst

Vjera

NA DANAŠNJI DAN Crkva slavi blagdan Rana Sv. Franje

Sveti Franjo, moli za nas!

Autor: CroExpress/Laudato.hr

U svom duhovnom usponu na vrhunce svetosti Franjo na brdu La Verni 1224. godine biva obilježen Isusovim ranama (stigmama).

Naime, Franjo je gledao šestokrilog Serafa koji raširenih ruku i stisnutih nogu, pričvršćen na križ lebdi nad njim. Svetac je bio obuzet dubokim čuđenjem zbog te prikaze, ali je sam nije mogao protumačiti.

Najednom se počnu na njegovim rukama i nogama pojavljivati tragovi rana, kako ih je vidio na raspetom čovjeku iznad sebe.

Nakon ove vrhunske točke mogao je uslijediti još samo svršetak.

U dobi od četrdeset i dvije godine osjećao je da mu se, pritisnuta bolešću, oslabljena od askeze i rana, teške bolesti očiju – bliži smrt. Kod Franje ni traga nekom strahu od smrti!

U takvom stanju Franjo po posljednji put blagoslovi svoj ljubljeni Asiz, legne u zadnjoj uri gol na golo tlo, jer je 'htio da se gol bori s golim'. Zatim reče: 'Dobro došla, moja sestrice Smrti!' i odmah naredi okupljenoj braći da mu pjevaju o sestrici Smrti:

'Hvaljen budi, Gospodine moj, zbog sestre nam Smrti tjelesne, kojoj nijedan živi čovjek izmaknuti ne može. Jao onima što umiru u smrtnome grijehu. Blaženi koji se nađu u tvojoj presvetoj volji, jer im druga smrt neće nauditi.' (Iz Pjesme Brata Sunca).

Franjo je 'sestricu smrt', dočekao pjevajući 3. listopada 1226. g. u Porcijunkuli, crkvici ispod Asiza. Kratko vrijeme iza njegove smrti održana je svečana rasprava o njegovu proglašenju svetim. Budući da o toj stvari nije bila iznesena niti jedna sumnja, sud je 1228. g. jednoglasno izjavio:

'Izvanredno svet život potpuno svetog čovjeka ne treba potvrde čudesima, jer smo ga svojim vlastitim očima motrili, da tako kažemo doticali i u svjetlu istine promatrali.'

17.09.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.