PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

30.05.2020
tekst
tekst

Zanimljivosti

PAMUČNE, PERIVE MASKE NISU ZAŠTITNE! Državni inspektorat upozorio da se perive za višekratnu uporabu na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske

foto: pixabay

foto: pixabay

Autor: CroExpress

Državni inspektorat zaprima brojne upite vezano za proizvode koji se oglašavaju i prodaju kao pamučne maske, perive za višekratnu uporabu te o cijenama istih proizvoda. Napominju, predmetni proizvodi nisu obuhvaćeni Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te se posljedično ne može primijeniti Odluka i Zakon o iznimnim mjerama kontrole cijena.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje napominju proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE, te posjedovati EU izjavu o sukladnosti.

Stoga „pamučne, perive maske“ se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske. Ukoliko se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje „pamučne, perive maske“, kao „zaštitne pamučne maske“, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

30.03.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.