Zlatni jubilej, 50 godina postojanja zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu proslavljen je misnim slavljima u subotu, 3. i nedjelju 4. lipnja. Mise je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

U koncelebraciji su bili, uz voditelja zajednice vlč. mr. Ivicu Damjanovića: preč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, vlč. Ivica Komadina, delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj, vlč. Branko Šimović, prvi voditelj zajednice u Bochumu, vlč. Vinko Delinac, koji je prije mirovine dugi niz godina vodio te zajednice, mons. Josip Ivešić, generalni vikar Srijemske biskupije i vlč. Mato Knežević, župnik iz Gradišta.

Misa u subotu slavljena je u crkvi Sv. Augustina u Gelsenkirchenu, uz sudjelovanje velikog broja vjernika. Misno slavlje započelo je pozdravom, koje je u ime zajednice svim nazočnima uputila gospođa Ksenija Ivančić.

Zlatni jubilej hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu obilježen misnim slavljima i druženjem
Foto: Ika

Biskup Svalina svoju homiliju započeo je razmatranjem znaka križa kojega tako često stavljamo na sebe i ne razmišljajući da smo kao vjernici označeni tim znakom. Kad je čovjek kršćanin i znak križa, u pitanju, treba znati ovo: „S tim znakom počinje njegov dan, njegov rad, njegovo jelo i njegov večernji počinak. Bez tog znaka Presvetog Trojstva kršćanin je kao bez životnog kompasa.“ Ova misna slavlja bila su prilika da se spomenemo svih onih koji su prije 50 godina krenuli u neizvjesno, bez ikakve sigurnosti, ali puni pouzdanja u Gospodina. „Kako ne sjetiti se tolikih muškaraca i žena, koji su otišli u svijet, u nepoznato, u svojevrsnu nesigurnost kao i neizvjesnost, ostavivši svoje najmilije kod kuće“, rekao je biskup Svalina i pozvao na molitvu za sve njih.

U misnome slavlju sudjelovali su i članovi KUD-a „Zrinski“ koji su prinijeli na oltar darove kruha i vina. Pjevanje na misi animirao je mješoviti zbor zajednice, predvođen orguljašem i voditeljem Tomislavom Barbarićem. Na kraju misnog slavlja obratili su se i čestitali jubilej bivši voditelji zajednice, a u ime propsta i dekana Gelsenkirchena gospodina Markusa Pottbäckera, čestitku je pročitala gospođa Sandra Marek. U večernjem programu koji je uslijedio nakon misnog slavlja uz domaći KUD „Zrinski“ sudjelovao je i KUD „Adria“ iz Duisburga. Druženje i program nastavio se u prostorima župe Sv. Augustina u Gelsenkirchenu.

Misno slavlje u nedjelju, 4. lipnja okupilo je veliki broj članova zajednice u crkvi Sv. Križa u Bochumu. Tamo je na početku mise pozdravnu riječ uputio gospodin Marijo Čengija. I ovo misno slavlje bilo je prožeto zahvalnošću za proteklih pedeset godina djelovanja i života ove zajednice, ali ujedno i molitva za budućnost.

Predvoditelj misnog slavlja, mons. Svalina pozvao je nazočne na zahvalnost prema svima koji su u proteklom vremenu dali svoj doprinos u izgradnji ovih zajednica. Biskup je rekao: „Toliki istinski svjedoci vjere, tolike naše vjerničke obitelji, mladići i djevojke, stariji i bolesni, pa: ministranti, čitači, sakristani, djelitelji pričesti, vjeroučitelji, dobročinitelji, orguljaši, pjevači i svi vi, braćo i sestre, na bezbroj načina doprinosite ljepoti i živosti ove zajednice.“ Predvoditelj misnog slavlja na kraju svoje homilije napomenu je da je kao, donedavni ravnatelj Hrvatskog Caritasa iskusio sasvim konkretnu pomoć ovih zajednica, osobito prilikom posljednjih potresa u Zagrebu i na Baniji. Misno slavlje u Bochumu animirao je svojim pjevanjem mješoviti zbor ove zajednice predvođen orguljašicom i voditeljicom gospođom Renatom Sprenger. I u ovome misnom slavlju, kao i u programu nakon mise sudjelovalo je KUD „Zrinski“ iz Gelesenkirchena.

Na misnome slavlju u Bochumu, uz već spomenute koncelebrante, sudjelovao je propst župe Petra i Pavla preč Michael Ludwig, kojemu pripada i ova zajednica. On je na kraju misnoga slavlja izrazio svoju radost zbog ovoga jubileja. Ujedno je izrazio radost zbog prisustva Hrvatske zajednice na području ove župe, koja svojim primjerom zajedništva i živosti vjere postaje sve veći izazov i za Crkvu u Njemačkoj, prenosi IKA.

Zlatni jubilej hrvatskih katoličkih zajednica u Gelsenkirchenu i Bochumu obilježen misnim slavljima i druženjem
Foto: Ika

Na oba slavlja svoju čestitku uputio je i preč. Tomislav Markić, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve. Zahvalio je svima koji su izgrađivali i izgrađuju zajedništvo na tim prostorima, kao i Crkvi u Njemačkoj na otvorenosti i suradnji. Pozvao je sve nazočne na molitvu za biskupe, svećenike, te nova svećenička i redovnička zvanja, i iz ovih zajednica.

Svoju radost na kraju i ovoga misnoga slavlja izrazili su bivši voditelji ovih zajednica vlč. Šimović i vlč. Delinac. Prisjetili su se kratko početaka, ali i snažnog rasta ovih zajednica koji se dogodio kroz zadnjih 50 godina njihovog postojanja. Na misnome slavlju u Bochumu sudjelovao je gosp. prof. Ivan Bulić, generalni konzul Republike Hrvatske u Düsseldorfu. On je u ime Vlade Republike Hrvatske čestitao svim prisutnima zlatni jubilej ovih zajednica. Domaćin ovih dvaju slavlja vlč. mr. Ivica Damjanović, zahvalio je svima na pripremi i sudjelovanju u slavljima. Posebno je zahvalio svim svećenicima, te predvoditelju misnih slavlja mons. Fabijanu Svalini, kojemu je uručen i prigodni poklon. Prije završnog blagoslova, biskup Svalina je, u jednoj i drugoj zajednici kratko predstavio drevnu Srijemsku biskupiju, koja je bogata po svojoj povijesti, te osobito po svojim mučenicima prvih kršćanskih vremena, ali koja je zadnjih desetljeća iznova prošla i prolazi kroz velike teškoće i izazove. Pozvao je na molitvu i međusobnu povezanost između svih vjernika Hrvata u cijelome svijetu.

Nakon misnoga slavlja druženje članova zajednice i gostiju nastavilo se u dvorištu crkve sv. Križa u Bochumu.


Autor: CroExpress/IKA Datum objave: 06.06.2023.