Opće je poznato kako su ukrajinski katolički i grkokatolički biskupi, od početka agresije Rusije na njihovu zemlju, pozvali papu Franu da posjeti Ukrajinu, a njima se pridružio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Papa koji je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, izjavio je novinarima koncem lipnja, kad je počeo apostolsko putovanje u Kanadu, kako “ima veliku želju posjetiti Kijev”.

Do sada taj pohod radi sigurnosnih razloga još nije ostvaren, no jedan bi hrvatski svećenik, na poziv ukrajinskih biskupa, mogao u studenome posjetiti Lavov.

Naime, predsjednik Ukrajinske biskupske konferencije i latinski nadbiskup metropolit Lavova, mons. Mieczyslaw Mokrzycki, pozvao je fra Jozu Zovku da održi duhovne vježbe katoličkim biskupima latinskog i grčkog obreda iz Ukrajine, a ima ih ukupno 55.

Još pod sankcijama

Onima koji ne poznaju međugorsku duhovnost i fra Jozu Zovka, svećenika Hercegovačke franjevačke provincije, koji je na početku ukazanja bio župnik u Međugorju, ovaj poziv možda je iznenađenje.

Međutim, godinama već biskupi i svećenici, katolički i grkokatolički, te brojni vjernici, hodočaste u Međugorje i sudjeluju u molitvenim susretima.

Prije svega na Festivalu mladih, pa je tako na ovogodišnjem Mladifestu početkom kolovoza bio i pomoćni biskup Zaporoško-kharkivske biskupije iz Ukrajine mons. Jan Sobilo, koji je mladima govorio o ratu u Ukrajini.

Ukrajinci su jako zastupljeni i na Međunarodnoj duhovnoj obnovi za svećenike kao i na Međunarodnoj duhovnoj obnovi za bračne parove.

U pismu koje je mons. Mokrzycki uputio fra Jozi navodi se kako slijedi:

”Velečasni oče, nadovezujući se na naše prethodne susrete, iskreno želim da Vi držite duhovne vježbe za katoličke biskupe latinskog i grčkog obreda iz Ukrajine. Održavanje duhovnih vježbi predviđeno je u Teološkoj bogosloviji Nadbiskupije Lviv-Brzuchowice od 21. do 24. studenoga 2022.

Hvala što ste blagonaklono prihvatili naš poziv i radostan sam što ćete nas u ovom preteškom trenutku za Ukrajinu i za našu Crkvu upravo Vi, Oče, pratiti u ovom svetom vremenu duhovnih vježbi.

U molitvi, + Mieczyslaw Mokrzycki, Latinski nadbiskup metropolit Lavova, Predsjednik Ukrajinske biskupske konferencije.”

Ovaj poziv fra Jozi, koji je inače član franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi, a u ljetnim mjesecima boravi na otoku Badija u korčulanskom arhipelagu, gdje u samostanu koji je obnovljen ponajviše njegovim zalaganjem održava duhovne vježbe za različite skupine vjernika i svećenika – idući tjedan drži duhovne vježbe za 35 svećenika iz Latinske Amerike koji su na hodočašću u Međugorju – dolazi u vrlo zanimljivom trenutku.

Naime, nedavno je Zovka na Badiji posjetio Papin apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup Aldo Cavalli, koji je na svoju inicijativu htio upoznati legendarnog međugorskog župnika, a kako susret ne bi bio privatnog karaktera, u javnost su dospjele fotografije na kojoj su zajedno mons. Cavalli i fra Jozo.

No, dok hercegovačkog franjevca pozivaju biskupi u Ukrajinu, dolaze k njemu na Badiju i biskupi i svećenici, dotle je on još uvijek pod sankcijama: “Fra Jozo Zovko na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije nema nikakve ovlasti vršiti svećeničke čine, posebno nema ovlast ispovijedati vjernike”.

I upravo kad smo napisali ovaj tekst, stigao je još jedan poziv fra Jozi Zovku. Biskup Siracuse u Italiji, mons. Francesco Lomanto, pozvao ga je da pohodi glasovito svetište Gospe od Suza u Siracusi…

Zovu ga na sve strane, samo ne smije u svoju Hercegovinu. Da nije apsurdno, bilo bi tragikomično(!)


Donio moći pape Ivana Pavla II.


Nadbiskup Lavova, mons. Mieczyslaw Mokrzycki, bio je devet godina jedan od tajnika svetog pape Ivana Pavla II. U Hrvatskoj je bio prošle godine u rujnu, kad je u dvije župe u hvarskoj biskupiji, Pitve i Vrisnik, u kojima je župnik poljski svećenik don Robert Bartoszek, donio
moći Ivana Pavla II.

”Budite uvjereni, draga moja braćo i sestre, da vas naš dragi Ivan Pavao čuje, vidi, pomaže i može nam biti od veće pomoći nego ikad prije”, kazao je tom prigodom nadbiskup Lavova.


Autor: CroExpress, Ivan Ugrin/Slobodna Dalmacija Datum objave: 19.09.2022.