Upiti već stižu iz mnogih europskih tvrtki pa bi se ovaj hrvatski izum uskoro mogao početi i izvoziti.

Četiri hrvatske tvrtke osmislile su proizvod koji zaustavlja Covid-19 na ulazu u ustanove i tvrtke. Upiti za jedinstvenim uređajem već stižu iz cijele Europe. U samo nekoliko sekundi ovaj uređaj izmjerit će vam temperaturu, dezinficirati ruke i obuću te vas upozoriti ako ne nosite masku.

Ideja je nastala u hrvatskoj tvrtki iz Svetog Ivana Zeline koja je nakon pojave pandemije počela iznajmljivati dezinfekcijske otirače. U želji da njihov uređaj zadovoljava sve epidemiološke uvjete, a ne samo dezinfekciju – proširili su tim.

“Promming iz Čakovca radi na kučištu uređaja, AVT iz Zagreba radi na termalnoj kameri, a URIHO radi na otiraču. Zajedno s njima odlučili smo razviti jedinstveni uređaj koji se zove IPS uređaj, uređaj za spriječavanje infekcija”, objašnjava Hrvoje Mandić, direktor tvrtke Krokoteks za HRT.

I tako se, zahvaljujući hrvatskoj pameti, nakon šest mjeseci na tržištu pojavio proizvod koji preporučuje i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Stotinjak uređaja već je iznajmljeno vrtićima, domovima za starije i bolnicama, kao i Osnovnoj školi Pavleka Miškine.

Stižu upiti iz brojnih europskih tvrki

“Uređaj je vrlo funkcionalan, rješava sve ono na što moramo paziti kod epidemioloških mjera u školi. Mjeri temperaturu, dezinficira ruke, obuću i kontrolira pravilno nošenje maski”, kaže ravnateljica škole Vesna Vrbanović Jančić. A sve to u samo nekoliko sekundi, tako da se na ulazu ne stvaraju gužve.

U budućnosti bi uređaj trebao evidentirati i dolaske i odlaske zaposlenika te bi tako koristio i nakon pandemije. Upiti već stižu iz mnogih europskih tvrtki pa bi se ovaj hrvatski izum uskoro mogao početi i izvoziti.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 09.11.2020.