Četvrti Svjetski festival hrvatske književnosti” (SHFK), na kojem se predstavljaju hrvatski književnici iz inozemstva i raspravlja o vezama s matičnom književnošću, počeo je u utorak u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Hrvatske književnike iz inozemstva pozdravili su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, predsjednik DHK Zlatko Krilić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, a o književnosti su govorili Julienne Eden Bušići i Vladimir Goss iz SAD-a, Luka Budak i Ivana Bačić Serdarević te Drago Šaravanja iz Australije.

Zvonko Milas je istaknuo kako Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske “stoji iza Hrvata i podupire njihove projekte”. S njim se složio i Mijo Marić koji je istaknuo kako i HMI podupire Hrvate izvan Hrvatske.

Četvrti Svjetski festival hrvatske književnosti
Foto: CroExpress

Miro Gavran je izvijestio kako je Matica hrvatska u nedavnom razdoblju utrostručila svoje članstvo.

Julienne Eden Bušić je ocijenila kako se malo ulaže u prijevodnu književnost. Država ne ulaže u promidžbu, rekla je dodavši kako je primjerice njezina knjiga o Vukovaru vani otkupljena u samo 16 primjeraka.

Vladimir Goss je podsjetio na velik broj Hrvata u Sjevernoj Americi, od kojih su mnogi, ne samo uspješni poduzetnici, znanstvenici nego i književnici.

O zastupljenosti Hrvata u Australiji govorio je Luka Budak.

Drugoga dana, skup se nastavlja u Društvu hrvatskih književnika, gdje će, uz izlaganja, biti dodijeljena i nagrada DHK Lucijan Kordić.

Otvaranje IV. Svjetskog🌎 festivala🎊 hrvatske🇭🇷 književnosti📖 u Matici Hrvatskoj, 15. 11. 2022….

Objavljuje HRVATSKA MATICA ISELJENIKASrijeda, 16. studenoga 2022.

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.11.2022.