Da, to je realno ostvariva ideja. No to neće vrijediti za sve, već samo za neke. To će biti kao kad netko dobije otpremninu iz neke javne tvrtke kao tehnološki višak, pa se opet u njoj ili nekoj drugoj javnoj tvrtki opet zaposli i opet uzme otpremninu…

Mi smo “zaboravni”… Tako će i ovdje taj “poticaj” dobiti “samo odabrani”. Inače, “poticaji” su najgori neprijatelj zdrave ekonomije. Ako država želi poticati, tada to čini tako da svi ostvare isto pravo. Poticati se treba tako da se smanjuju i ukidaju porezi i doprinosi i tako direktno povećavaju plaće.

Ljudi će se vratiti samo ako vide neku buduću osobnu perspektivu. A te perspektive nema.

Nova njemačka Vlada je u svoj program stavila povećanje minimalne satnice – cijene rada. Hrvatska je postala “socijalni zarobljenik”, jer se desetljećima bori s tom minimalnom plaćom. Pa, ako se željelo potaknuti povećanje plaća, onda je trebalo napraviti višegodišnji projekt po kojem bi se sve nisko dohodovne industrije preusmjerile na neke druge vrste poslova.

Nitko nije otišao u Njemačku iz ljubavi, već zbog plaće.

200.000 kn je novac koji se vrlo lako potroši. No što nakon toga?

Eto, uništena su brojna radna mjesta u tekstilnoj i sličnoj niskodohodovnoj industriji. Tamo su radile većinom žene, i te žene su se u prvi moment snašle tako da su išle odrađivati turističku sezonu kao sobarice i spremačice na moru. No dočekala ih je opet niska plaća. I onda su jedna po jedna krenule raditi u Austriju, Italiju i Njemačku kao osobne njegovateljice.

Vrlo brzo je na tržištu rada nestalo žena koje su spremne raditi puno, a zaraditi jako malo. I onda kukanje i galama oko “uvoza radne snage”… Što je država time dobila? Ništa, jer ti stranci svoje zarađene plaće ne potroše u Hrvatskoj.

Pa, kome služi turizam, ako su sve potrepštine iz uvoza, a zaposlenici stranci? Gdje je tu država i zašto već godinama zatvara oči pred činjenicom da su problem niske plaće i loši uvjeti rada, a ne “poticaji za povratak”!? Ti poticaji će biti ostvareni, iskazivati će se neke brojke. U strukturu i analitiku onih koji će se vratiti nitko neće ulaziti…

Bit će isplaćeni milijuni, možda čak i milijarde… No, hoće li hoteli i restorani imati više sobarica, spremačica, kuhara, konobara? Ma i vi i ja znamo da neće. BEZ VIZIJE I PROJEKTA, BITI ĆE TO, KAO I UVIJEK, “U BUNAR BAČEN NOVAC”.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.12.2021.