NATO je u ponedjeljak rekao da stavlja snage u pripravno stanje te da opskrbljuje istočnu Europu s više brodova i borbenih zrakoplova, što je Rusija osudila kao eskalaciju tenzija zbog Ukrajine.

SAD dorađuje svoje vojne planove za sve scenarije ukrajinske krize, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak, dok Washington najavljuje osnaživanje istočnog krila NATO-a.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da SAD “nikad nije isključio” opciju pružanja pomoći zemljama istočnog krila “prije nego što dođe do bilo kakve ruske invazije” na Ukrajinu.

Neimenovani diplomat NATO-a rekao je za Reuters da SAD razmatra premještanje dijela svojih vojnika smještenih u zapadnoj Europi u istočnu Europu u nadolazećim tjednima, uslijed eskalacije tenzija između Ukrajine i Rusije.

“Riječ je o američkim vojnicima koji se već nalaze u Europi”, rekao je diplomat, koji je potvrdio izvješće New York Timesa u kojem je pisalo da američki predsjednik Joe Biden razmatra slanje američkih vojnika na Baltik i istočnoeuropskim saveznicima.

NATO je u ponedjeljak rekao da stavlja snage u pripravno stanje te da opskrbljuje istočnu Europu s više brodova i borbenih zrakoplova, što je Rusija osudila kao eskalaciju tenzija zbog Ukrajine.

Diplomat je rekao da će potencijalno premještanje vojske biti postupno i da do bilo kakvog popunjavanja NATO praznina na istočnom krilu može doći u narednim tjednima.

Zapad se odlučio za taj potez tvrdeći da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu, iako Moskva odbacuje da postoji takav plan.  „Pozdravljam što saveznici šalju dodatne snage NATO-u“, priopćio je glavni tajnik tog saveza Jens Stoltenberg.  „NATO će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere za zaštitu i obranu svih saveznika, što uključuje i jačanje istočnog dijela saveza“, dodaje se u priopćenju.

Velika Britanija u ponedjeljak je objavila da će povući dio svojih zaposlenika i njihovih obitelji iz veleposlanstva u Ukrajini zbog „rastuće prijetnje iz Rusije“ dan nakon što je to učinio i SAD. Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da EU neće slijediti njihov primjer jer zasad ne vidi razloge za to.

Biden se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost u svome odmaralištu Camp David u subotu te je obaviješten o opcijama slanja još američkih vojnika zemljama NATO saveza u Istočnoj Europi kao odgovor na rusko gomilanje vojske uzduž ukrajinske granice.

Biden bi trebao održati videopoziv s europskim čelnicima tijekom kojeg će razgovarati o ukrajinskoj krizi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.01.2022.